Erdoğan bir ay önce getirdiği döviz vergisini esnetti

Sanayiciler ve ihracatçıları, döviz alımındaki binde 1'lik kambiyo vergisinden muaf tutan kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün 'müjde' olarak sunduğu bu vergi, döviz alımını azaltmak gerekçesiyle henüz bir ay önce yine Erdoğan tarafından getirilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Döviz alım ve satımlarında 15 Mayıs'ta getirilen binde 1'lik banka ve sigorta muameleleri vergisine (BSMV), ihracatçılar ve sanayiciler için muafiyet getirildi.

Sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılar, döviz alımlarında kambiyo vergisi ödemeyecek.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi nispeti, sanayi sicil belgesini haiz işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo işlemlerinde satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanacak.

ERDOĞAN: MECLİS'E GÖTÜRSEYDİK AMAN YARABBİ UĞRAŞ DUR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu düzenlemeyi dün katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 26. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde duyurmuştu. Erdoğan, sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getirdiklerini belirterek, "Bir başka ifadeyle artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin, ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz. Yayınlayacağımız kararnameyle birlikte, artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1'lik kambiyo vergisi ödemeyecek. Bunlar meclis yoluna gitseydi, aman yarabbi, uğraş dur" demişti.

Döviz işlemlerinde 1998 yılında getirilen kambiyo vergisi, 2008 yılında sıfıra indirilmişti.

KAMBİYO VERGİSİ NEDİR?

BSMV‘nin açılımı Banka Sigorta Muamele Vergisi’dir. Eğer kredi veya kredili mevduat hesabınızı kullandıysanız banka sizden BSMV adı altında ücret almaktadır. Ve ödemeleriniz süresince her ay BSMV yansıtılır.

Merkez Bankası talimatları doğrultusunda kredilendirme işlemlerinden doğan vergiyi bankaların müşterilerinden tahsil ettiği bir vergi türüdür.

(EKONOMİ SERVİSİ)