BDDK: Gazeteci ve yazarlar hakkında suç duyurusunda bulunmadık

BDDK'den yapılan açıklamada, kurumun şikayetiyle 50'den fazla gazeteci ve yazar dava açıldığı haberlerini doğru olmadığı belirtildi. Suç duyurusu açıklaması SPK'dan geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kurumun şikayeti nedeniyle gazeteci, yazar, ekonomist ve sanatçılara sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldığı haberlerini yalanladı.

BDDK'nin şikayeti üzerine, Ağustos 2018'de döviz kurlarındaki yükselişle ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan 50'nin üzerinde gazeteci ve yazara dava açıldığı belirtilmişti.

BDDK'den yapılan yazılı açıklamada, ABD merkezi Bloomberg sitesinde yayınlanan Benjamin Harvey, Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç imzalı haber hakkında suç duyurusunda bulunulduğu aktarıldı.

'BENZER YAYINLAR HAKKINDA YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK'

Haberler ilgili yorum yapanlar için de suç duyurusunda bulunulduğu iddiasının doğru olmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İtibarın zedelenmesi suçunu oluşturduğu tespit edilen söz konusu haber ile ilgili olarak Kurumumuzun 14.08.2018 tarihli suç duyurusu ile 'itibarın zedelenmesi suçunu işleyen Benjamin Harvey, Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç isimli kişiler ile tespit edilecek diğer sorumlular' hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulmuştur.

Kurumumuzun söz konusu haberler hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de davaya dâhil etmek suretiyle onlarca kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamakla birlikte, ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimini vermeye çalışan ve bankalarımızın ve ekonomimizin itibarını kırabilecek veya sektörümüze zarar verebilecek nitelikteki benzer yayınlar hakkında bundan sonra da gerekli yasal yollara başvurulacağı tabiidir."

SPK: BİZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ise BDDK haberlerine ilişkin olarak "Söz konusu haber ve sosyal medya paylaşımları ile bir kriz ortamı oluşturmaya ve yatırımcı kararlarının olumsuz etkilenmeye çalışılması, yalan ve yanlış haberlerle ekonomik ve finansal sisteme duyulan güveni zedeleyerek menfaat sağlamanın hedeflenmesi 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 maddesine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Kurulumuzca alınan kararlar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 ve 115'inci maddeleri çerçevesinde suç duyurusunda bulunulmuştur" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)