İnternetteki sahte saat için kanser uyarısı

Saat&Saat'in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya: Sahte saatlerin içerdiği kanserojen maddeler saati taktığınızda deri ile direkt temas ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sahte saatin sektörde ciddi bir daralmaya neden olduğunu açıklayan Saat&Saat'in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, konunun ciddi bir sağlık sorunu da oluşturduğunu söyledi. İnternet sitelerinden sipariş verilen sahte saatlerle ilgi Dünya gazetesinde Kerim Ülker'in bugün yayınlanan, "Sahte saat hem ekonomiye hem sağlığa zarar veriyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Şubat ayında sizlerle Türkiye'de hızla artan sahte ürünlerle ilgili bir haber paylaşmıştık. ''7.2 milyar dolarlık kaçak var'' başlığıyla verdiğimiz haberde Avrupa ülkeleri ve ABD'de sahte ürünlerle mücadeleden örnekler verip, Türkiye'deki baskınlar hakkında detaylı bilgiler sunmuştuk. Sahte ürünlerde özellikle saat konusunun hızla yayıldığı, milyon dolarlık saatlerin baskınlarla ele geçirildiğini, sektörün ileri gelen isimlerinden bilgileri bu sayfalarda sunmuştuk.

Geçtiğimiz günlerde Saat&Saat'in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya'nın düzenlediği toplantıya katıldım ve gelinen noktayı sordum. Önce Türkiye'deki saat piyasası hakkında bilgi veren Kaya, hızlı bir küçülme sürecinin olduğunu ifade ediyor. Bu yılın ilk çeyreğinde saat ithalatının 2.4 milyon adet olarak gerçekleştiğini ifade eden Kaya'nın verdiği bilgilere göre bir önceki yılın aynı döneminde bu rakam 3.5 milyon olmuş. Kaya, ''Türkiye'de ciro bazında ise ithalatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46.3 küçülerek 44.9 milyon dolar oldu'' diyor.

Adetsel bazda sahte ve ucuz saat ithalatının sektördeki daralmada temel etken olduğunu anlatan Kaya, sahte ürünlerin birçok internet sitesi vasıtasıyla orjinal diye satıldığına dikkat çekiyor. Kaya, ''Konuya ilişkin hem gümrüklerle hem de Ankara'daki bürokratlarla görüşmeler gerçekleştiriyoruz'' diye konuşuyor.

Sahte saat sadece sektör ve ülke ekonomi açısından değil, sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Kaya, şu bilgileri veriyor: ''İnternet sitesi üzerinden alınan saat çeşitleri, teste gönderildiğinde bazı modellerde 6'da 4 kanserojen madde tespit edildi. Sahte saatlerin içerdiği kanserojen maddeler saati taktığınızda deri ile direkt temas ediyor. Ayrıca sahte saat ter, parfüm, su gibi etkenler nedeniyle zamanla oksitlendiği için bu zararlı maddeler havaya da karışıyor.''

Etiketler internet sahte saat