Yetkin: G20 bakanlar zirvesinde Albayrak yok

Gazeteci Murat Yetkin, G20 grubunun 8-9 Haziran’da Japonya’da yapılacak Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesi'nde Türkiye'yi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yerine yardımcısının temsil edeceğini yazdı. Yetkin, "Türkiye ekonomisi, yüzde 20’ye yakın resmi enflasyon, yüzde 20’den fazla faiz ve yüzde 15’e yakın resmi işsizlik oranının yanı sıra, özellikle ABD’den kaynaklı tarife ve yaptırım tehdidi altında bulunuyor. Bu konuların zirvede, Bakan Albayrak düzeyinde değil, yardımcısı Aksu düzeyinde dile getirilecek olmasında Ankara’nın tercihi dikkat çekici bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, en büyük 20 ekonomiye sahip ülkenin oluşturduğu G20 grubunun 8-9 Haziran’da Japonya’nın Fukuoka şehrinde yapılacak Hazine ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanları Zirvesi'nde Türkiye’yi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın temsil etmeyeceğini yazdı.

Muret Yetkin, kişisel sitesinde yer alan yazısına, Ankara'nın G20 toplantılarına öteden beri önem verdiğini hatırlatarak, "Türkiye ekonomisi, yüzde 20’ye yakın resmi enflasyon, yüzde 20’den fazla faiz ve yüzde 15’e yakın resmi işsizlik oranının yanı sıra, özellikle ABD’den kaynaklı tarife ve yaptırım tehdidi altında bulunuyor. Bu konuların Zirvede, Bakan Albayrak düzeyinde değil, yardımcısı Aksu düzeyinde dile getirilecek olmasında Ankara’nın tercihi dikkat çekici bulunuyor" dedi. Yetkin, şunları yazdı:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye’yi zirvede Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu temsil edecek. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise dünyanın en önemli mali zirve toplantılarından biri olan G20 zirvesinin Merkez Bankası bölümünde yerini alacak.

Geçen yıl Arjantin’de Hazine ve Maliye Bakanı olarak katıldığı ilk zirveyi “tarihi ve kritik önemde” sözleriyle tanımlayan Albayrak’ın bu yılki G20 Zirvesine katılmama kararı, Bakanlık kaynakları tarafından, Nisan ayında Washington’da uluslararası mali çevrelerle “zaten görüşmeleri olmasına” ve liderler zirvesi öncesi ayrı bir maliye bakanları toplantısına katılacak olmasına bağlanıyor.

Bu açıklama Ankara’da yayılan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Albayrak’ın ABD temasları performansından memnun olmadığı, ya da 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin İstanbul’u kaybetmesi sonrasında YSK tarafından 23 Haziran’da tekrarlanması istenen seçim seferberliğinde rol üstlenmiş olduğu yolundaki iddiaları teyit etmiyor.

G20 Hazine ve Maliye Zirvesinde ise Türkiye’yi yakından ilgilendiren konular masada olacak. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, “tarife içi ve dışı engeller nedeniyle dünya çapında artan gerilimin” G20 Maliye ve Hazine zirvesinde ele alınacak konuların başında geldiğini söyledi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise, Zirve öncesinde Fukuoka’ya giderek Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang ile iki ülke arasındaki ticaret savaşlarındaki ilk yüz yüze görüşmeyi gerçekleştiriyor. 2018’in son çeyreğinde yüzde 3, 2019’un ilk çeyreğinde ise yüzde 2,6 küçülen Türkiye ekonomisi, yüzde 20’ye yakın resmi enflasyon, yüzde 20’den fazla faiz ve yüzde 15’e yakın resmi işsizlik oranının yanı sıra, özellikle ABD’den kaynaklı tarife ve yaptırım tehdidi altında bulunuyor. Bu konuların Zirvede, Bakan Albayrak düzeyinde değil, yardımcısı Aksu düzeyinde dile getirilecek olmasında Ankara’nın tercihi dikkat çekici bulunuyor.

Oysa Ankara G20 toplantılarına öteden beri önem veriyor. Örneğin yine 8-9 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Tsukuba şehrinde yapılacak Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları Zirvesine Türkiye’den bir değil, iki bakan katılıyor: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank. Bu toplantılarda “Bilgi ve Verinin Güvenli Akışı”, “Dijital Güvenlik” Yönetişim İnovasyonu” ve “İnsan Merkezli Yapay Zekâ” gibi konuların ele alınması, Pekcan ve Varank’ın Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko ve Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmeier ile görüşmeler yapmaları bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da 28-29 Haziran tarihlerinde Osaka şehrinde yapılacak G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılması bekleniyor. Erdoğan’ın bu çerçevede yapacağı görüşmeler arasında ABD Başkanı Donald Trump ile olanı öne çıkıyor. İki liderin 29 Mayıs’ta yaptığı telefon görüşmesi ardından, ABD kaynakları Rus yapımı S-400 füzelerinin, Türkiye’nin ortak üretici olduğu F-35 savaş uçaklarını almasına NATO savunması bakımından engel olup olmadığını saptamak üzere bir ortak çalışma grubu kurulmasının mümkün olduğunu açıklamışlardı. Erdoğan’ın artık bu anlaşmadan dönüş olmadığını söylemesine karşın ABD Kongresi bu durumda F-35 satışının engellenmesi dâhil Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasını istiyor. Bu ihtimal Türkiye ekonomisi üzerine fazladan risk getiriyor. Bakan Albayrak, Nisan’da Vaşington’da ekonomi ve finans çevreleriyle temaslarında aradığını bulamadıktan sonra, Trump’ın damadı ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Jared Kushner’in desteğiyle –aynı zamanda kayınpederi olan- Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Trump’a özel bir mesaj iletmişti. Resmen açıklanmamakla birlikte, Ankara’daki kaynaklar, G20 Hazine ve Maliye Bakanları Zirvesine yardımcısı Bülent Aksu’yu gönderen Bakan Albayrak’ın bu ziyarette Erdoğan’a eşlik edeceğini söylüyor."

YAZININ TAMAMI