Putin: OPEC ile henüz uzlaşamadık

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu bugün başladı. Forum kapsamında gazetecilerle biraraya gelen Rusya lideri Vladimir Putin, Rusya’nın üretim kesintisi konusunda küresel koşulları gözettiğini ve OPEC ile henüz uzlaşmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün başlayan 23’üncü St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında uluslararası haber ajanslarının temsilcileriyle bir araya geldi. Rusya ve küresel sorunlar konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayana Putin, 25 Haziran’da gerçekleşecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı öncesinde Rusya ile OPEC arasında petrol üretimi kesintisi konusunda henüz bir uzlaşmanın olmadığını ifade etti.

Putin, Rusya’nın OPEC’e üye olmadan örgütle işbirliğini sürdürmeye devam edeceğini ancak Venezuela, İran, Libya ve Nijerya’daki üretim düştüğünü, buna karşın küresel tüketimin arttığını hatırlattı.

'RUSYA FEDERAL BÜTÇESİ BÜTÇE 40 DOLARA GÖRE AYARLANDI'

Rusya lideri, "Bütçemiz petrol varil fiyatını 40 dolar olduğu senaryoya göre hazırlandı. Rusya ekonomisi için en uygun seviye 60-65 dolar bandı ancak petrol fiyatları bu bandın altında kalsa dahi, ekonomik olarak Rusya buna hazırlıklı" diye konuştu. Putin, Rusya ekonomisinin Körfez ülkelerininki kadar petrole bağımlı olmadığını ve bu nedenle OPEC ile kesinti konusunda uzlaşamadıklarını ancak görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Rusya ile OPEC 2016’dan bu yana petrol fiyatlarının belirli bir seviyede kalması için üretimde kesintiye gidiyor. Kesinti kararları OPEC’in yılda iki defa yapan toplantılarında ilan ediliyor. Son kesinti kararı, OPEC’in Aralık 2018’de yapılan toplantısında duyuruldu.

Dünyadaki en büyük iki petrol ihracatçısı Rusya ile Suudi Arabistan kesinti konusunu görüşmek için sık sık bir araya geliyor. İki taraf arasında mayıs ayında yapılan son görüşmede Rusya kesintiye karşı olduğunu, kesinti yapılacaksa da bunun üç ayla sınırlı kalmasını savundu. Suudi Arabistan’sa altı aylık kesintiden yana. Taraflar arasındaki görüşmelerin 25 Haziran’a kadar devam etmesi bekleniyor. (Duvar)