Avrupa Birliği'nden 5 bankaya kartel cezası

Avrupa Birliği; JP Morgan, Barclays, Citigroup'un da aralarında bulunduğu 5 bankaya, kartel kurdukları gerekçesiyle 1 milyar 7 milyon Euro ceza kesti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB), JP Morgan, Barclays, Citigroup'un da aralarında bulunduğu 5 bankayı, kartel oluşturdukları gerekçesiyle 1 milyar 7 milyon Euro para cezasına çarptırdı.

AB Komisyonu, JP Morgan, Barclays, Citigroup, RBS ve MUFG bankalarının spot döviz piyasalarındaki işlemlerine yönelik kartel incelemesinin tamamlandığını duyurdu. Açıklamada, söz konusu bankaların, piyasa işlemlerine ilişkin hassas verileri ve ticari planları aralarında paylaştıklarının belirlendiği aktarıldı.

Bankalara, spot döviz piyasalarında dolar, Euro, sterlin gibi 11 farklı para birimiyle yapılan işlemlerde kartel oluşturmaları nedeniyle toplam 1 milyar 7 milyon Euro para cezası verildi.

AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonunda bulunuyor. Komisyon, söz konusu incelemede rekabete veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.

Kartel, aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin kendi aralarında anlaşarak tekelleşmesidir. Kartel oluşturan işletmeler, rekabeti önlemek ve daha çok kâr elde etmeyi hedefler. (BRÜKSEL/AA)