Uğur Gürses'ten Merkez Bankası'na terleten sorular

Ekonomist Uğur Gürses, enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Murat Çetinkaya'ya 3 soru yöneltti. Çetinkaya, sorulara yanıt veremedi....

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, bugün düzenlediği basın toplantısıyla yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, yüzde 14,6 olan yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. Ancak gıda enflasyonu tahminini yüzde 13'ten yüzde 16'ya yükseltti. Çok tartışılan Merkez Bankası rezervleriyle ilgili olarak da, "Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Enflasyon raporunun içine bilgilendirme ve tablo koyduk. Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Swap adımı piyasada etkin işleyiş için atıldı" dedi.

Toplantıyı izleyen ekonomi yazarı Uğur Gürses, Çetinkaya'ya 3 soru yöneltti;

-Dalgalı kur rejimindeyiz. Dalgalı kur rejiminde kamu bankaları döviz satarak, dövizi belli bir bantta tutmaya çalışıyor... Kamu bankaları döviz satarken, bu yokmuş gibi davranmak doğru mu? Dalgalı kur diyorsunuz dolara müdahale ediyorsunuz, serbest piyasa diyorsunuz Ankara'dan piyasaya müdahale ediliyor..Bu konuda rezerv tartışması da var zaten...

-Bankalara Ankara'dan faiz oranı dikte edilirken, sizin politika faiz oranınız 24.5 iken 20.5 denmesini bilmiyor muydunuz ?

-Enflasyon tahmininizi değiştirmediniz. Ankara'dan şirketlere fiyat baskısı bilinirken, enflasyon tahmininiz ne derece doğru?

(EKONOMİ SERVİSİ)

Merkez Bankası, gıda enflasyonu tahminini 3 puan yükselttiMerkez Bankası, gıda enflasyonu tahminini 3 puan yükseltti