Londra'dan 10 milyar dolarlık tekelleşmeye ret

İngiliz Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, Sainsbury’s ve Asda’nın birleşmesine tüketicilerin daha yüksek ürün fiyatlarıyla karşılaşmasına neden olacağı gerekçesiyle onay verilmediğini duyurdu. 10 milyar dolarlık birleşme, Sainsbury's marketlerini İngiltere pazarının yüzde 30'dan fazlasını kontrol eder duruma getirecekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin iki büyük süpermarket zinciri Sainsbury's ve Asda'nın 7,3 milyar sterlin (10 milyar dolar) değerindeki birleşmesine onay çıkmadı.

İngiliz Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), geçen yılının nisan ayında birleşme kararı alan Sainsbury’s ve Asda’nın bu talebine, tüketicilerin daha yüksek ürün fiyatlarıyla karşılaşmasına neden olacağı gerekçesiyle onay vermediğini duyurdu. Açıklamada, kurumun kararıyla İngiltere’de her iki perakende zincirinden alışveriş yapan milyonlarca tüketicinin haklarının korunduğu vurgulandı.

CMA geçen yılın ağustos ayında Sainsbury’s ve Asda’nın birleşme kararına ilişkin incelemenin başlatıldığını, bu süreçte birleşme kararının tüketicilerin üzerinde olumsuz etkilerinin olup olmayacağının değerlendirileceğini açıklamıştı.

Sainbury’s’den geçen yılın nisan ayında yapılan açıklamada her iki perakende zincirine ait mağazaların kapatılmayacağı, işten çıkarmaların olmayacağı öne sürülerek, birleşmenin ardından Asda’nın sahibi olan Wallmart’ın, yeni kurulacak şirkette yüzde 42 hisseye sahip olacağı bilgisi verilmişti.

Birleşmeyle, Sainsbury’s’in toplamda 2 bin 800 mağaza ile İngiltere’nin süpermarket pazarının yaklaşık 31,4’lük kısmını tek başına kontrol eder duruma gelmesi planlanıyordu.

(AA)