Faiz değişmedi, dolar yükseldi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın üçüncü toplantısında beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 24'te bıraktı. Ancak bir önceki açıklamada yer alan 'ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir' ifadesi metinde yer almadı. İfadedeki değişim, piyasalarda 'faiz indirimine kapı açıldı' şeklinde algılandı, dolar 5,90'dan 5,98'e fırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) yüzde 24'te bıraktı. Merkez Bankası, böylece 14 Eylül 2018'deki toplantısından bu yana faizde değişikliğe gitmemiş oldu.

Karara doların tepkisi yükseliş yönünde oldu. Dün 5,89'lara kadar çıksa da günü 5,87 TL seviyelerinde noktalayan dolar, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından saat 15.30 itibariyle 5,98'i gördü.

Kuruldan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

'SIKI PARASAL DURUŞ KORUNACAK'

İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir."

DOLARI HAREKETLENDİREN SÖYLEM DEĞİŞİKLİIĞİ

Bir önceki metinde yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesi bugünkü açıklamada yer almadı.

Mart ayındaki metinde şu ifadeye yer verilmişti: "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

İfadedeki değişim, piyasalarda 'faiz indirimine kapı açıldı' şeklinde algılandı. Açıklama sonrası kur ilk tepki olarak 5.90'dan 5.98'e yükseldi.

Ekonomistler, "Merkez Bankası eğer sıkılaştırma ifadesini çıkarmasaydı kurdaki bu hareketlenme olmazdı. Faiz indirimini herkes bekliyor ama kimisi haziran, kimisi son çeyrekte beklerken bunu acaba erkene mi aldı düşüncesi oluştu. Metni yumuşatması soru işaretleri getirecek. Nisan'da enflasyon yükselirse kafalar karışacak" yorumunda bulundu.

İNDİRİM BEKLENTİSİ TEMMUZ'DA

Merkez Bankası'nın 2019 yılında ilk faiz indirim kararını temmuz ayında alması bekleniyor. Geçen ay 2019 yılına ilişkin ilk faiz indirim kararının haziran ayında alınması bekleniyordu. Ancak ekonomik verilerdeki kötü gidişat nedeniyle indirim beklentisi ötelenmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, önceki gün açıkladığı raporda, Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine gidebilecek bir manevra alanı olmadığını, ancak yine de yıl sonuna kadar 400 baz puan (yüzde 4) faiz indirimi beklediğini duyurmuştu.

(HABER MERKEZİ)