NYT: Albayrak umutları suya düşürdü

Amerikan gazetesi New York Times, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi planını değerlendirdi. Gazetenin yazarlarından Jack Ewing, 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidarını tehdit edici bir unsura dönüşen ekonomik sıkıntılara yanıt verecek geniş kapsamlı bir önlemler paketi umudunun suya düştüğünü' yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi planı Amerikan basınında da yankı buldu. New York Times gazetesinde yayımlanan bir köşe yazısında, planın ekonomik sorunlara çözüm bulmada zayıf kalacağı değerlendirmesi yapıldı.

New York Times yazarı Jack Ewing, Albayrak'ın açıkladığı "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” adlı planı, 'Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik darboğaza verilen zayıf bir yanıt' olarak niteledi. Ewing, bankaların ayakta kalmasını amaçlayan planın 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarını tehdit edici bir unsura dönüşen ekonomik sıkıntılara yanıt verecek geniş kapsamlı bir önlemler paketi olma umutlarını suya düşürdüğü' yorumunda bulundu.

'İNŞAAT VE ENERJİ SEKTÖRÜ KORUNDU'

Makalede, "Hükümetin ekonomi için kapsamlı bir plan olarak tanımladığı öneriye göre kamu bankaları 5 milyar dolarlık yardım alacak. Ancak ekonomistler, planın çoğunlukla Erdoğan'ın inşaat ve enerji sektörlerindeki yandaşlarını korumak için tasarlandığı görüşünde. Plan, derinleşen ekonomik gerilemeye, iki haneli işsizlik oranlarına ve yükselen fiyatlara yönelik sadece basmakalıp yanıtlar veriyor" ifadeleri kullanıldı.

New York Times yazarı Ewing, Erdoğan’ın iktidarını yaklaşık son 20 yıldır pekiştirmesinde ekonominin kilit rol oynadığını ancak ekonomik büyüme bocaladıkça Erdoğan'a verilen desteğin de azaldığını kaydediyor. "Kredi kuruluşları Erdoğan'ın ekonomiyi yönetme biçimine olan güveni yitirdikçe ülkeye giren yabancı kredi de azalıyor. Bu da iflaslara yol açıyor" ifadelerini kullanan Ewing, şöyle devam ediyor:

"Ancak Erdoğan, iş dünyasının feryatlarına ve ekonomi politikalarında daha kapsamlı değişiklik çağrılarına kulak vermeyi reddetti. İktisatçıların tavsiyelerini göz ardı etti. Bunun yerine sanki ekonomiyi kendi arzusuna göre şekillendirebilecekmiş gibi davrandı ve ekonomik sorunların sorumlusu olarak yabancı komplolara işaret etti."

'ŞEFFAFLIK VE HUKUK SORUNU SÜRÜYOR'

Albayrak'ın açıkladığı planın 'Türk iş dünyasını en çok rahatsız eden meseleye yanıt vermeyi başaramadığı' yorumu da yapan Ewing, bu meseleyi 'hükümet kurumları ve mahkemelerin giderek Erdoğan yandaşlarının çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve karar alma süreçlerinin şeffaf olmaması' olarak açıkladı.

Geçen ağustos ayında yine Albayrak'ın açıkladığı ekonomi programının yabancı yatırımcılar tarafından inandırıcı bulunmadığını yazan Ewing, bunun, liranın değerinin düşmesi ve döviz krizinin baş göstermesiyle sonuçlandığını hatırlatıyor.

Ekonomi planının zamanlamasının da Erdoğan ve partisi açısından ikilem yarattığını kaydeden yazar, ciddi bir program açıklayarak uluslararası güvenilirliği yeniden elde etmesi için hükümet üzerinde yoğun baskı oluştuğunu bildiriyor. Ancak Ewing'e göre sıkı ekonomi politikaları seçmenleri soğutabilir ve Erdoğan'ın İstanbul'da seçimlerin yenilenmesini sağlayarak kentteki gücünü koruma şansına zarar verebilir. (Amerika'nın Sesi)