Merkez Bankası rezervleri 10 milyar dolar eridi

Merkez Bankası'nın bilanço verilerine göre net rezervlerde mart ayında yaşanan düşüş 10 milyar doları buldu. Swap piyasasında dün yüzde 1300'lere çıkan gecelik TL swap faizleri ise bugün yüzde 130 seviyelerine kadar geriledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, rezervlerde dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendinin söz konusu olduğunu öne sürdü. Çetinkaya, toplam rezervin tüm kalemlerde gözlenen 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibariyle brüt (*) 96,7 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Ancak 22 Mart tarihli haftalık bilanço verilerine göre Merkez Bankası’nın net rezervleri (*) 24,7 milyar dolara geriledi. Net rezervlerde mart başından bu yana yaşanan düşüş 10 milyar dolara ulaşmış oldu.

SWAP FAİZİNDE HIZLI DÜŞÜŞ

Öte yandan Londra swap piyasasında dün yüzde 1300'lere çıkan gecelik TL swap faizleri, bugün yüzde 130 seviyelerine kadar geriledi.

Reuters haber ajansına konuşan bankacılar, Türk bankalarının uluslararası swap piyasalarına yeniden TL likiditesi sağlamaya başlamasıyla faizlerin gerilediğini söyledi.

Haftalık TL swap faizi ise yüzde 295'ten yüzde 80'e inmiş durumda.

Merkez Bankası ise toplam swap satışı sınırını yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltti. Bankalara bugün talimat gitti.

Döviz kurlarını dizginlemek için swap piyasasına TL akışının kesilmesi sonucu kurlar gerilirken, TL'nin swap faizi katlanarak artmıştı. Merkez Bankası'nın swap adımı üzerine dolar 5,30 seviyelerine kadar gerilerken, Borsa'da ise yüzde 10'a yaklaşan bir kayıp olmuştu. Borsadaki kayıpta, TL bulamayan yabancı yatırımcının hisselerini satması etkili olmuştu.

Bloomberg: Yerel seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye'de mahsur kaldıBloomberg: Yerel seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye'de mahsur kaldı

BORSA İSTANBUL'DAN SWAP DAVETİ

Borsa İstanbul ise "Swap piyasasında fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir" açıklaması yaptı.

Son günlerde 'yurtdışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığı ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı' belirtilen açıklamada, "Gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurt dışındaki tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumların borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup, tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz" denildi.(ANKARA-AA)


(*) Merkez Bankası’nın brüt rezervleri içerisinde bankaların, Merkez Bankası’nda tutmakla yükümlü oldukları ve ‘zorunlu karşılık’ olarak adlandırılan döviz varlıkları da bulunuyor.

(*) Net rezervler ise brüt rezerv içerisinde Merkez Bankası’na ait olan ve kısa vadede politika aracı olarak kullanıma hazır olan rezervi oluşturuyor.

Dolarda hızlı dalgalanma: 5,60'ı geçtiDolarda hızlı dalgalanma: 5,60'ı geçti