82 bin senet protesto edildi

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre şubat ayında protesto edilen 82 bin senedin parasal tutarı yüzde 59'luk artışla 1,5 milyar lira oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre şubat ayında protesto edilen toplam senet sayısı önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 5 artışla 82 bine yükseldi. Bu senetlerin toplam tutarı da yüzde 59 artışla 1,5 milyar TL'ye ulaştı.

Ocak ve şubat aylarında adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Konya, İzmir ve Bursa olarak sıralandı.

Protesto edilen senet tutarının en düşük olduğu iller ise Tunceli, Bayburt ve Gümüşhane oldu.

Tutar olarak da Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 30'unu İstanbul'dakiler oluşturdu.

Bunu yüzde 11'le Ankara, yüzde 6'yla İzmir, yüzde 4'le Konya ve Bursa izledi.

SENET PROTESTOSU NE DEMEK?

Vade tarihini takip eden üçüncü iş gününün mesai bitimine kadar ödenmeyen senetler için ise protesto işlemi gerçekleştirilir. Senet protestosu senedin ödenmesini talep eden, ödenmediği takdirde hukuki işlemlerin başlatılacağını ifade eden noterden gerçekleştirilen işlemdir.

Senet protestosunun ana amacı son ödeme tarihinin geçtiğini borçluya bildirmek ve borcun tahsilinin gerçekleştirilmediği her gün için yasalarla belirlenen oranda faiz işletileceğini bildirmektir. Protesto işlemi gerçekleştirilmeyen senetlerde kesinlikle faiz işletilemez.

(HABER MERKEZİ)