Katılım bankacılığı nedir?

Emlak Bankası, 18 yıl aradan sonra katılım bankası olarak yeniden açıldı. Peki katılım bankacılığı nedir? Katılım bankacılığının diğer bankalardan farkı nedir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katılım bankacılığı, dini hassasiyetler nedeniyle bankacılıktan uzak duran kesimleri, 'faizsizlik' prensibi iddiasıyla sisteme dahil etmek için faaliyet yürüten kuruluşlardır.

Katılım bankacılığı, kâr ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, ticaret, ortaklık ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık modelidir.

Peki katılım bankası nedir? Katılım bankası ise esaslara yönelik faaliyetleri icra eden bankadır.

İsimlerindeki 'katılım' sözcüğü yapılan bankacılık türünün kâr ve zarara katılma prensibine dayalı bir bankacılık olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu bankalar, tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları, ticaret ve sanayide değerlendirerek, oluşan kâr veya zararı tasarruf sahipleriyle paylaşırlar. TL, USD ve EUR bazında vadeli hesaplarda toplanan fonlar, kurumsal finansman desteği, bireysel finansman desteği, finansal kiralama, kâr veya zarar ortaklığı yöntemleriyle değerlendirilir.

İslami bankacılığının modern anlamda ilk örneği 1963 yılında Mısırda Mit Ghamr Tasarruf Bankası ile başlamıştır  ve diğer nüfusunu müslümanların oluşturduğu ülkelerde de hızla yayılmıştır.

(HABER MERKEZİ)