Albayrak: 'Dolar aldık düştü' diyenler, siz tutmaya devam edin

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bir futbol bir de ekonomide herkes bir şey diyor. 'Dolar aldık dolar düştü.' Siz tutmaya devam edin bakın ne olacak. Siz daha çok beklersiniz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dolarda yükseliş bekleyenleri eleştirdi. Albayrak, "Bir futbol bir de ekonomide herkes bir şey diyor. Şimdi kara kara düşünüyor. 'Dolar aldık dolar düştü.' Siz tutmaya devam edin bakın ne olacak. Siz daha çok beklersiniz" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) ev sahipliğindeki İzmir Odaları ve Borsaları Ortak Toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla yapıldı.

Gündemdeki ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya Albayrak'ın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci de katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuşmasında 96 yıl önce gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi'nden örnekler vererek Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini hatırlattı. Albayrak, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk tam 96 yıl önce İzmir İktisat Kongresi'nde kurduğu bu cümleler bugün yaşadığımız tüm sürece ışık tutuyor" dedi.

'TÜRKİYE SON 16 YILDA DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKESİ'

İzmir İktisat Kongresi'nde siyasi ve iktisadi bağımsızlığın ancak birlikte var olacağını öngören Atatürk'ü saygıyla andığını dile getiren Albayrak, şunları söyledi:

"Biz de bugün geçmişi iyi bilerek, dünden dersler alarak, bugünü iyi okuyarak Türkiye'nin güçlü geleceğine yürüyoruz. Son 16 yılda dünyanın en hızlı büyüyen ülkesiyiz. Karşılaşılan zorlukları aşma noktasında kararlılıkla topyekün mücadeleye devam ettik. Son 5 yılda süreçleri detaylı incelediğimizde toplumsal, siyasi ve terör olaylarında hedef hep ekonomiydi. Tıpkı Gazi Mustafa Kemal'in 96 yıl önce bugün dediği gibi, 'Bu milletin iktisadi hakimiyetini sağlamasına rıza göstermeyenler, ellerinden geleni yaptılar.' Görebilenler için tüm Türkiye bunu yaşadık ve gördük."

'BEKLEDİĞİMİZDEN ERKEN BİR TOPARLANMA VAR'

"3 tane önemli unsur Temmuz-Ağustos ayından beri gündeme getiriyoruz mali disiplin, enflasyonla mücadele, cari denge" diyen Albayrak, "Türkiye'nin yapısal olarak uluslararası sermaye açısından Türkiye'de kırılganlık olarak gösterilen bu çağda, son 6 ayda çok güçlü karşı refleks gösterdik. Beklediğimizden de çok daha erken bir toparlanma görüyoruz. Ocak ayı sonu itibariyle cari açık rakamları belki 20 milyar dolar altına düşüyor. Cari açıktan cari fazlaya geçiş dönemine hızla Türkiye yol alıyor" diye konuştu.

'FAİZLERDEKİ DÜŞME SÜRECİNİ TAKİP EDİYORUZ'

Faiz oranlarının düşmesi gerektiğini söyleyen Berat Albayrak, şöyle devam etti:

"Gerek mevduat gerek kredi faizlerinde düşme sürecini takip ediyorsunuz. Ekonomide güçlenme devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Dilin kemiği yok. Bir futbol bir de ekonomide herkes bir şey diyor. Şimdi kara kara düşünüyor. 'Dolar aldık dolar düştü.' Siz tutmaya devam edin bakın ne olacak. Siz daha çok beklersiniz. Türkiye 2018'de tarihin en güçlü refleksiyle çok güçlü finansal mimari oluşturmak için adımlar attı."

'ESKİ TÜRKİYE'DE ENFLASYON HİKAYELERİ VARDI'

2018'in çok önemli tecrübe ve derslerin çıkarıldığı bir yıl olduğuna ifade eden Albayrak, "Ekonomi programımızın en önemli ayaklarından bir tanesi malum enflasyonla mücadeledir. Enflasyonun nasıl sonuçlar doğurduğunu yeni nesil bilmiyor. Eski Türkiye'de enflasyon hikayeleri vardı. Aybaşı maaş alamayanların Türkiye'sinden bugüne geldiğimizde çok sıkı bir mücadele ortaya koyduk. Ocak ayı bizim için çok önemli. Son 20 yıldır ilk kez gıdada yaş sebze meyvede tarihi bir sıçramanın yaşandığı dönemdir. Antalya'daki fırtınayı bahane ederek fiyatları yükselttiler" dedi. (İZMİR/DHA)