Diyarbakır'daki işletmeye finansman yok!

Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural: Finansmana ulaşma konusunda sıkıntı yaşayan şirketler merkezlerini Ankara'ya, İzmir'e, İstanbul'a taşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, ilde bir süredir yaşanan ekonomik durgunluk sürecinde bankaların rolüne dikkat çekerek, kentteki işletmelerin finansa erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bankaların batıdaki işletmelere pozitif bir yaklaşım gösterirken bölgedeki işletmelere aynı duyarlılığı göstermediğini ifade eden Mustafa Vural, T24'ten Veysi Polat'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Son zamanlarda yaşanmakta olan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle işletmeler uygun koşullarda finansman sağlama yerine astronomik faiz oranları, alınan kredilere mukabil bankalara teminat olarak verilen gayrimenkullerin değerlerinin yarısı gibi trajik komik ekspertiz hesaplamalarına bölgesel güvenlik nedenleri de eklenince, kredi imkan ve olanaklarının kısıtlanması işletmeleri tıkanma noktasına getirmiştir. Bu süreci bir şekilde aşanlar ise ağır faiz yükü altında her gün biraz daha küçülmektedirler. Biraz daha somut ve çarpıcı verileri paylaşacak olursam; 2018 yılı 3. çeyreğinde Türkiye geneli kullanılan toplam nakdi kredilerde yüzde 9,5 artmış iken Diyarbakır ölçeğinde bu oranın yüzde 0,9 azalması, aslında finans kuruluşlarının riski sevmeyen yapılar olmasından kaynaklı bölgesel tercih yaptıklarını net bir şekilde ile ortaya koymaktadır."

İmkan bulan işletmelerin daha uygun koşularda finansmana erişmek için şirket merkezlerini; Ankara, İzmir, İstanbul gibi kentlere taşıdıklarını belirten Vural, “Böylesi bir sermaye göçünün yaşandığı bir evrede bölgenin kalkınmasını bir taraf bırakın her gün biraz daha kan kaybeden bir merhaleye doğru yürümekteyiz" dedi. (Kaynak)