TÜMTİS, DHL Express’te toplu sözleşme imzaladı

TÜMTİS'in, DHL Express’te iki yıldır sürdürdüğü örgütlenme mücadelesi, toplu iş sözleşmesi imzalanmasıyla sonuçlandı. İşçilerin ücretlerinde birinci yıl için yüzde 21 artış sağlandı. Ayrıca 15’er günlük ücretleri tutarında dört ikramiye, yemek, yol, evlenme, doğum, bayram, yakacak ve giyim yardımı alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DHL Express’te toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşma, kargo işkolundaki sendikal örgütlülük ve ücretler açısından önemli kazanımlar sağladı. TÜMTİS'le DHL Express arasında imzalanan TİS'le sendika üyesi işçilerin ücretlerinde ve sosyal haklarında birinci yıl yüzde 21 oranında, ikinci yıl yüzde 17 oranında artış sağlandı. Ayrıca 15’er günlük ücretleri tutarında dört ikramiye ve yemek, yol, evlenme, doğum, bayram, yakacak ve giyim yardımı alındı.

Sendikal nedenlerle işten çıkarılan 7 işçiye de kıdem ve ihbar tazminatlarına ek olarak 20 aylık brüt ücretleri tutarında tazminat ödemesi yapılması sağlandı. Disiplin Kurulu kararı olmaksızın işçi çıkarılmaması da anlaşma altına alındı.

DHL Express’te toplu iş sözleşmesi işyeri önünde direnişini sürdüren işçiler de dahil sendika üyelerinin tamamının onayı alınarak imzalandı.

556 GÜN SÜREN DİRENİŞ

TÜMTİS'in uluslararası kargo şirketi DHL Express’te 2017 yılında sağladığı çoğunluk tespitine karşı işveren itiraz davası açmış, bu süreçte 9 sendika üyesi işçiyi işten çıkarmıştı. Bunun üzerine işçiler işyeri önünde 17 Temmuz 2017 tarihinde direniş başlatmıştı. 556 gün süren direniş, yurt içinde ve yurt dışında yankı uyandırmış, uluslararası sendikalar da harekete geçmişti. İş yeri önünde direniş devam ederken TÜMTİS çoğunluk tespit davasını kazanmış, ardından TİS görüşmelerine başlanmıştı.

TÜMTİS: BİRLEŞİK, KARARLI MÜCADELE KAZANDI

TÜMTİS Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Yürüttüğümüz kararlı mücadelenin yanında uluslararası boyutta sınıf dayanışması, örgütlenme mücadelemizin başarıya ulaşmasında önemli rol oynamıştır. DHL Express’teki süreç, bir kez daha kararlı, birleşik mücadele ve dayanışmanın önemini bizlere göstermiş, bu açıdan öğretici olmuştur. Sendikamız, başta ITF (Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu) ve ETF (Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu) olmak üzere uluslararası sendikaları bilgilendirerek her platformda dayanışmanın önemini anlatmıştır. DİSK, KESK genel başkanı, Türk-İy’e bağlı sendikalarımızın genel başkanları, şube başkan ve yöneticileri, direniş yerini ziyaret ederek, basın açıklamalarına katılarak destek vermiştir. Üst örgütümüz ITF ve ETF’nin çağrısıyla 8 Haziran 2018 tarihinde 20’den fazla ülkede eş zamanlı eylemler örgütlenmiştir. 556 gün süren direniş ve zorlu mücadelenin ardından DHL Express’te TİS bağıtlanmıştır. Sürecin TİS kazanımlarıyla sonuçlanması DHL Express işçileri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olurken tüm kargo işçileri açısından da önemli bir kazanım olmuştur. Tüm kargo, lojistik ve taşıma işçilerini, örgütlenme mücadelesine destek vermeye ve sendikamızda birleşmeye çağırıyoruz."

(HABER MERKEZİ)