Kredi kartı borcunda taksitler kapsama alındı!

Ziraat Bankası'nın kredi kartı borcunu ödemekte zorlananlara getirdiği yapılandırma imkânı gelecekteki taksitleri de kapsıyor mu? Bu sorunun cevabı, bugün gelen bir yönerge ile yanıtını buldu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizin gölgesinde gidilecek yerel seçim öncesinde 'kredi kartı borcunu ödemekte zorlananlara' devlet bankaları aracılığıyla getirilen kredi imkânı hakkında hâlâ yanıtlanmamış çok sayıda soru var.

Ziraat Bankası yetkilileri uygulamanın ilk gününden bu yana gelen şikâyet ve öneriler üzerine birçok değişiklik yapıldığını anlatırken, bugün gelen bir yönerge ile çok merak edilen bir sorunun yanıtı da netleşti: Müşterinin kapatmayı istediği karta bağlı olan gelecekteki taksitler de, Ziraat Bankası'nın verdiği kredi ile kapatılabilecek.

BUGÜNE KADAR TAKSİTLER KAPSAM DIŞIYDI

Bu yönerge öncesinde, söz konusu taksitler henüz vadesi gelmediği için 'ödemekte güçlük çekilen' kriteri kapsamında sayılmıyordu; yani, Birleştiren İhtiyaç Kredisi adı verilen kredi gelecekteki taksitleri kapsamıyordu. Örneğin ekim ayında 12 taksitle yaptığınız 1200 TL'lik bir alışverişin kalan taksitlerini eski kartınızın ait olduğu bankaya ödemeye devam ediyordunuz.

ŞUBELERE İLETİLDİ

Ziraat Bankası'nın bugün çıkardığı yönerge ise bu durumu değiştirdi. Yönergede, "31 Aralık 2018'den önce olmak kaydıyla, gelecek döneme ilişkin taksit tutarlarının da yapılandırma kapsamına dahil edildiği" belirtiliyor. Yani şubelere iletilen bu bilgi ile Birleştiren İhtiyaç Kredisi artık sonraki dönemlerdeki taksitleri de kapsıyor.


Peki bu krediden kimler yararlanabiliyor, hangi belgeler gerekiyor, kart nasıl kapanıyor? 6 soruda...

1- KİMLER YARARLANABİLİYOR, ŞARTLARDA KOLAYLIK SAĞLANIYOR MU?

Söz konusu kredi imkânı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından partisinin 8 Ocak'taki grup toplantısında "Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşlarımıza da mevcut borçlarını daha kolay ödemeleri için imkân sağlıyoruz. Kredi kartını ödemekte güçlük çekenler için Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kartı borçları tek çatı altında toplanacak" sözleriyle duyurulmuştu.

Ancak Ziraat Bankası'nın Birleştiren İhtiyaç Kredisi için aradığı şartlar, 'klasik' bir tüketici veya ihtiyaç kredisi için istenen kriterlerle hemen hemen aynı. Kredi kartı borcunuzu taşımak için yaptığınız başvuru, aslında normal bir kredi başvurusu olarak giriliyor; sonuç olarak kredi kartı borcunuz ihtiyaç kredisi formatına dönüştürülmüş oluyor.

KREDİ NOTUNDAN KAÇIŞ YOK

Bu çerçevede de bu krediyi alabilmek için yasal takibe düşmemiş olmak ve yeterli ödeme gücünün bulunması şartları koşuluyor. Yani o meşhur KKB puanı (kredi notu), burada da karşınıza çıkıyor; dolayısıyla hedef kitlesi olarak sunulan 'kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşların' birçoğunun aslında karşılama ihtimali düşük olan şartlar aranıyor. Bazı durumlarda kefil gerekebiliyor.

Ziraat Bankası aynı zamanda, borçlu olduğunuz ilk kartı kapatma şartını da getiriyor. Bunun karşılığında size yeni bir kredi kartı veriliyor, yani artık Ziraat Bankası'nın hem kredi, hem kredi kartı müşterisi haline gelmiş oluyorsunuz.


2- HANGİ BELGELER İSTENİYOR?

Birleştiren İhtiyaç Kredisi için talep edilen belgeler, klasik bireysel krediler için istenenlerle aynı:

  • TC Kimlik Numarası'nın görüldüğü resmi bir kimlik belgesi,
  • Son üç ayın maaş bordrosu,
  • Şirket yetkilisinin imza sirküsü,
  • SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet'ten alınabiliyor).


3- DİĞER BANKADAN BİR BELGE İSTENİYOR MU?

Birleştiren İhtiyaç Kredisi ilk açıklandığında, Ziraat Bankası başvuranlardan bir belge daha talep ediyordu. Kapatılacak kredi kartının ait olduğu bankadan, müşterinin borçlarının toplam bakiyesinin beyan edildiği, borcun ödenmesi halinde de kartın kullanıma kapanacağının taahhüt edildiği bir belge isteniyordu.

Ancak diğer bankaların böyle bir yasal zorunlulukları olmadığına dikkat çekerek bu taahhüdü vermeyi reddetmesi sonucunda bu belge artık Ziraat Bankası tarafından talep edilmiyor.

Birleştiren İhtiyaç Kredisi'ne başvuranların artık bu belgeyi alması gerekmiyor.


4- BORCUN NE KADARINI KAPSIYOR?

Erdoğan'ın 8 Ocak günü açıkladığı Birleştiren İhtiyaç Kredisi, kredi kartlarında 31 Aralık 2018 itibarıyla bulunan borçları kapsıyor. Yani 1 Ocak 2019 ve sonrasında yapılan harcamalar kredi kapsamına alınmıyor.

Dolayısıyla kredi kartınız harcamaya kapatılırken, 31 Aralık'tan sonra yaptığınız harcamaları Ziraat Bankası'na kredi olarak taşıyamıyorsunuz; kapattığınız kredi kartının ait olduğu bankaya ödemeniz gerekiyor.


5- KART NASIL KAPATILIYOR?

Ziraat Bankası'nın bir şartı da, alacağınız kredi ile borcunu kapatmanız öngörülen kredi kartını artık kullanmamanız. Müşteriden bu kredi kartını kapalı pozisyona getirmesi, yani kullanıma kapatması isteniyor. Bu talimatı yerine getirdikten sonra Ziraat Bankası'nın vereceği kredi hesabınıza geçiyor ve kredi kartı borcunuzun meblağ karşılığındaki kısmı ödenmiş oluyor.

Ancak kapatacağınız kartın ait olduğu banka, kapatma işlemini talimatı verdiğiniz gün gerçekleştirmeyebiliyor. Bu da arada faiz farkı oluşabileceği anlamına geliyor.


6- FAYDALI MI, DEĞİL Mİ?

Birleştiren İhtiyaç Kredisi'nin en belirgin faydası kuşkusuz, vatandaşın cebinden çıkan aylık ödemeleri 60 ay kadar uzun bir süreye yayarak rahatlama sağlaması.

Ancak ilk bir haftasında bu uygulamaya çok sayıda eleştiri de getirildi. Bunlardan en göze çarpanı, kredi puanı düşük olduğu gerekçesiyle reddedilen kişilerle ilgiliydi. Birçokları sosyal medyada, düzenli gelirinin veya kredi puanının düşük bulunması nedeniyle reddedildiğini anlatarak, "Hedef kitlesi ben değilsem kim?" sorusunu dile getirdi.

'ZİRAAT MÜŞTERİ ÇALACAK' 

Bir diğer eleştiri de, bu uygulamanın vatandaşların durumunu kısa vadede rahatlattığı ama uzun vadede artık Ziraat Bankası'nın kredi ve kredi kartı müşterisi haline getirdiği yönünde. Uzmanlara göre bu durum, Ziraat Bankası'nın takibe alınmamış 'iyi müşteri' portföyünü genişletip diğer bankalardan 'müşteri çalması' ile sonuçlanacak.

Birçok kişinin ise bu krediden yararlansa bile Ziraat Bankası'ndan kart almak yerine hayatına eski kredi kartı ile devam etmek istediği belirtiliyor. (Haber Merkezi)

Kredi kartı borçları silinsin mi?Kredi kartı borçları silinsin mi?

'Kredi kartı yapılandırmada zarar yine halkın cebinden çıkacak''Kredi kartı yapılandırmada zarar yine halkın cebinden çıkacak'