Almanya otoyol işletmelerini kamulaştırdı

Almanya'da otoyol işletmeleri kalıcı olarak kamulaştırıldı. Almanya Ulaştırma Bakanı Scheuer, hükümetin geçiş sistemini iyi şekilde işletebileceğine dair garanti verebilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, otoyol işletmelerini Toll Collect isimli firmadan alarak kalıcı kamulaştırdı. Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer kamulaştırmanın özel işletmeden daha ucuza geldiğini söyledi.

Habertürk'ten Alper Öcal'ın haberine göre, dünyanın ilk uydu tabanlı geçiş takip sistemine sahip olduğu belirtilen Toll Collect, Mercedes'in çatı şirketi Daimler (yüzde 45), telekomünikasyon devi Deutsche Telekom (yüzde 45) ve dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden Fransız Vinci'ye ait Cofiroute (yüzde 10) tarafından kurulan bir ortak girişim.

Toll Collect ile Alman hükümeti arasındaki sözleşme, 31 Ağustos 2018'de sona ermişti. Almanya, daha önce geçici olarak otoyol geçiş işletmesini kamulaştırmış ancak sonrasında yeni bir operatör bulmak için ihaleye yapılacağını açıklamıştı.

Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, son açıklamasında planın iptal edilerek hükümet kararının ihaleye katılması ve teklif vermesi beklenen firmalara bildirildiğini söyledi.

ALMAN BASINI: YILDA 300 MİLYON EURO TOLL COLLECT'E AKTARILDI

Kurulduğu dönemde rekabette tekelleşme endişeleriyle adı geçen Toll Collect, 2016 ve 2017 yıllarında fatura sahtekarlığı nedeniyle savcılık soruşturması geçirmiş, geçen yıl da Die Zeit gazetesi şirketin devlete milyonlarca Euro fazla fatura kestiğini ve kamunun zarara uğradığını iddia etmişti.

Scheuer, yaptığı açıklamada "Son birkaç ayda hükümetin geçiş sistemini iyi işletebileceğine dair garanti verebilecek kapasitede" olduğunu ve "sistemin mükemmel işlediğini" söyledi.

Almanya'daki otobanlarda ve federal karayollarında, 7,5 ton ve üzerindeki izin verilen toplam ağırlıktaki tüm yurt içi ve yurt dışı kamyonlar için ücret yükümlülüğü bulunmakta. Otobüsler ve bazı birkaç araç grubu ise otoyol ücreti ödeme yükümlülüğüne dahil değil.

Almanya'da bir yılda 4.5 milyar Euro geçiş ücreti toplandığı tahmin ediliyor. Alman basınına göre bu paranın yaklaşık 300 milyon Euro'luk kısmı Toll Collect'e aktarılmıştı.