Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatını kimler hak eder?

Kıdem tazminatı çok sık dava konusu edilse de olarak hesaplanması çok kolaydır. Çalışanlar çalıştıkları her yıl için 1 maaş kıdem tazminatı hak ederler. Burada en önemli ayrıntılar son maaşın temel alınması, brüt maaşın dikkate alınması ve brüt maaş tavanıdır.

Google Haberlere Abone ol

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İş hayatının en önemli unsurlarından birisi olan kıdem tazminatı, iş mahkemesinde en fazla görülen dava konularındandır. Kıdem tazminatının detayları, kıdem tazminatı hesaplama şekli, 4857 Nolu İş Kanunu maddelerinde açıklanmıştır.

Peki, kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı, bir iş yerinde geçirmiş olduğumuz süre, şirket için vermiş olduğumuz emeklerin karşılığı olarak işverenin çalışanlara ödediği bir tazminattır. Daha kolay bir tanımlama ile işyerimize sağladığımız katkılardan ötürü patronumuzun bize maddi değeri olan bir teşekkürüdür.

Bir teşekkür gibi tanımlamamıza rağmen kıdem tazminatını hak edebilmek için özel durumlar dışında işten çıkarılmış olmak ya da işçinin haklı neden fesih hakkına uygun şekilde işten ayrılması gerekiyor.

Kıdem tazminatı nasıl hak edilir?

Kıdem tazminatı alabilmek için bir iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmak gerekir. Bir yıldan daha uzun süre boyunca çalışanların işveren tarafından işten çıkarılması durumunda her yıl için bir brüt maaş olarak kıdem tazminatı ödenir.

Sadece işten çıkarılma durumlarında değil, çalışan emeklilik hakkı kazandığında da hukuk çerçevesinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Erkek çalışanlar askerlik görevi nedeniyle, kadın çalışanlar ise evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kıdem tazminatını almayı hak ederek iş sözleşmesini feshedebilir.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı çok sık dava konusu edilse de olarak hesaplanması çok kolaydır. Çalışanlar çalıştıkları her yıl için 1 maaş kıdem tazminatı hak ederler. Burada en önemli ayrıntılar son maaşın temel alınması, brüt maaşın dikkate alınması ve brüt maaş tavanıdır.

Kıdem tazminatı tavanı nedir?

Hesaplamalarda brüt maaş üzerinden kıdem tazminatı ödenirken, işverenin korunması adına maaş hesabına bir üst sınır konulmuştur. Her yıl için 6 aylık dilimlerde kıdem tazminatı tavan ücreti yeniden belirlenir. 2018 yılı için kıdem tazminatı tavanı 5 bin 434 lira 42 kuruştur. 2019 yılı ilk 6 aylık dönem için kıdem tazminatı tavanının 6 bin 17 TL olarak hesaplanmış ve açıklanmıştır.

Kıdem tazminatı tavanı ne işe yarar?

Kıdem tazminatınız hesaplanırken, brüt maaşınız tavan fiyatı aşması durumunda dikkate alınacak olan ücret kıdem tazminatı tavan ücretidir. Örneğin 5 yıldır çalıştığınız işyerinizde brütünüz 7 bin lira olsun. İşten çıkarılmanız durumunda iş hukuku avukatı yardımı alabilirsiniz. Ancak örnek hesaplama yapacak olursak kıdem tazminatı olarak 5 brüt maaş almanız gerekir. Ancak brüt maaşınız asgari ücret tavanını geçtiği için 2018 yılı ikinci altı aylık dönemi için hesaplama (5 x 6.017 TL yani 30 bin 085 TL olacaktır.)

İLANDIR.