Merkez Bankası Hazine'ye 37 milyar TL devredecek

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik'in "Merkez Bankası'nın nakdi seçim ekonomisi için kullanılmasın" demecinin ardından Bakan Albayrak'tan "Merkez Bankası, Hazine'ye 37 milyar lira devredecek" açıklaması geldi. Albayrak, tutarın nisan yerine ocak ayında devredilmesinin nedeninin ise piyasaya daha erken likidite sağlamak olduğunu söyledi. Bu paranın, hükümetin seçim vaatlerinin karşılanmasında kaynak olarak kullanılması bekleniyor. Albayrak ayrıca yarın KOBİ'ler için yeni bir kredi paketi açıklayacaklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası'nın nisan ayında Hazine'ye devredeceği kârı ocakta 20 milyar TL olarak öngördüklerini belirterek, "Şimdi bu rakam 37 milyar TL seviyesinde görünüyor, bu kaynağın önemli bir kısmı ocak ayında devreye girecek. Birileri rahatsız oluyor, kimler rahatsız oluyor biliyoruz. Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 37 milyar lira gelecek" dedi. Albayrak tutarın nisan yerine ocak ayında devredilmesinin nedeninin piyasaya daha erken likidite sağlamak olduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın genel kurulunun öne çekilme nedeninin de etkin nakit yönetimi olduğunu duyurdu.

Albayrak'ın MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada şu başlıklar öne çıktı:

EKONOMİYİ GÜÇLENDİRDİK: Ülkemizin ekonomisini her türlü olumsuzluklara rağmen koruyabilmişiz. Belirlenen stratejimizi dengelenme, disiplin ve değişim sloganı ile 2019 ve 2021 yıllarını kapsayan dönemi açıkladık. Ekonomimizi finansal şoklara karşı çok daha güçlü kıldık. Daha yeni başladık. Finansman ve maliyet, çok daha rekabetçi reel ekonomi oluşması için çok daha ciddi bir iyileşme kat etmek zorunda. Ekonomide kırılganlığın azaltılmasındaki en kırılgan yapı cari açığın milli gelire oranının azaltılmasıydı.

HAZİNE'YE DEVİR: Bugün Türkiye üçüncü çeyrek pozitif bir büyümeyle 4. çeyrek hamdolsun piyasalar çok sağlam bir karşı cevap vermeye başladı. TCMB'nin nisan ayında Hazine'ye devredeceği kârı ocakta 20 milyar TL olarak öngörmüştük, şimdi bu rakam 37 milyar TL seviyesinde görünüyor, bu kaynağın önemli bir kısmı ocak ayında devreye girecek. Etkin nakit yönetimi kapsamında kamu ödemeleri, piyasa ödemelerinin bu ekonomik koşullarda hızlandırılarak sunulmasıdır. Birileri rahatsız oluyor, kimler rahatsız oluyor biliyoruz. Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 37 milyar lira gelecek. Hiçbir şekilde YEP'te ortaya koyduğumuz hedeflerden taviz yok.

YENİ  DESTEKLER: Özellikle düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın aylık 150 KW/S temel tüketim ihtiyaçlarını devlet karşılayacak. 80 TL'ye kadarını devlet ödeyecek. Kredi paketimiz... Düşük faizlerle ödemeyenlere destek. Halkbank üzerinde 22 milyar TL'lik kredi paketimiz 350 bin esnafımıza büyük bir destek olarak açıklandı. İş adamlarımıza yüzde 5'lerde kullanılacak esnaf paketi desteğimizi sağlayacağız.

KOBİ KREDİSİ: KOBİ'lerimiz için özellikle Bankalar Birliğimizle 12 civarı bankamızın katılacağı çok önemli bir kredi paketini yarın açıklayacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum.

(HABER MERKEZİ)