En çok işe alım yapılan sektörler

Yenibiriş Genel Müdürü Arda İpekçi, 2018 yılında en çok iş ilanı verilen pozisyonları ve bu yıl işe alımlarda nasıl bir seyir yaşanacağını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz nedeniyle 2018 yılında iş ilanları sayısında düşüş yaşandı. Risk almaktan çekinen firmalar da personel yatırımlarını 2019'a erteledi. Yenibiriş Genel Müdürü Arda İpekçi, işe alımlarda 2018 yılını, bir önceki yıla göre gerçekleşen değişim ve gelişimi değerlendirerek, 2019 yılında istihdam sektöründe nasıl bir seyir yaşanacağına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Dünya'da yer alan habere göre en çok ilan verilen pozisyonlarda eğitim sektöründeki hareketliliğin büyük etkisi olduğunu ifade eden İpekçi, "İngilizce ve matematik öğretmeni pozisyonlarında fazla sayıda iş ilanı yayınlandı ve en fazla başvuru alınan pozisyonlar olarak göze çarptı. Bunun dışında perakende sektöründe mağaza satış temsilcisi ve mağaza müdürü pozisyonları için açılan ilan sayısı arttı. Diğer talep gören pozisyonlar ise inşaat mühendisi, müşteri temsilcisi, yönetici asistanı, operasyon elemanı ve sekreter oldu" dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ETKİSİ

Son üç yıllık seyre bakıldığında özellikle dijital dönüşümün etkisiyle yöneticilerin yetkinliklerini değiştirmek zorunda kaldığını vurgulayan İpekçi, 2019'da işe alımlarda nasıl bir seyir yaşanacağı, hangi sektörlerin ve pozisyonların öne çıkacağı konusunda ise şu öngörüde bulundu: "Bilgi teknolojileri ve yazılım birimlerinde başlayan artışın devam etmesini bekliyoruz. Yazılım uzmanı, iş geliştirme uzmanı, sistem analisti ve proje yöneticisi pozisyonları özellikle artış beklenen pozisyonlar arasında. Firmalar çoktan 2019 için yönetici alımlarına da başladı. Özellikle orta düzey ve üst düzey yönetici ilanları sayısı arttı. Ancak 2019 ilk çeyreğinde çoğu firmanın bu pozisyonları kapatacağını düşünüyoruz."

ÖNE ÇIKAN YENİ POZİSYONLAR

Beş yıl öncesine kıyasla aranan pozisyonlarda bir değişimin göze çarptığını belirten İpekçi, dijital pazarlama, sosyal medya, yazılım uzmanları, test mühendisleri ve ürün sorumlularının daha çok talep gören pozisyonlar arasında olduğunu, ayrıca eğitim danışmanları iş ilanlarının da son iki yıldır artış gösterdiğini vurguladı.

İpekçi, son dönemde ortaya çıkan yeni pozisyonlar arasında en zor bulunan uzmanların Ar-Ge mühendisi, yazılım takım yöneticisi, CIO (Chief Information Officer), CDO (Chief Digital Officer) olduğunu söyledi.