Kredi kartı yapılandırmasında faizler açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı, kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenlere yönelik yapılandırmada Ziraat Bankası'nın sağlayacağı kredi faizi 24 aya kadar yüzde 1.10, 60 aya kadar yüzde 1.20 olacak. 2018 itibariyle kredi kartı borçları 103,4 milyar lirayı bulurken, takibe düşen kredi kartı borçlarının toplamı ise 6,5 milyar lira düzeyinde. Uygulamadan kimlerin yararlanacağı henüz net olarak açıklanmış değil, ancak takipteki kredileri kapsayabileceği belirtiliyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yeni düzenlemeler hakkında açıklamalar yaptı. Erdoğan'ın "Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak. Vatandaşımız hangi bankaya kredi kartı borcu olursa olsun Ziraat Bankası’ndan alacağı bu krediyle borcunu kapatacak" açıklaması sonrası, uygulamanın kimleri kapsayacağı merak konusu oldu. Bu açıklaması sonrası Ziraat Bankası'ndan faiz oranlarına ilişkin açıklama yapıldı, ancak kapsam hakkında net bir bilgilendirme yapılmadı.

Buna göre 'ödeme güçlüğü' yaşayanların kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak. Borç hangi bankanın kredi kartına olursa olsun Ziraat Bankası'ndan alınacak bu krediyle kapatılacak. Kredi kartı borç yapılandırmasında faiz 24 aya kadar yüzde 1.10, 60 aya kadar yüzde 1.20 olacak. 31 Aralık 2018'e kadar olan kredi kartı ve nakit avans borçları yapılandırılacak.

KİMLERİ KAPSAYACAK?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2018 yılı sonu itibariyle toplam kredi kartı borcu 103,4 milyar lira. Takibe düşmüş kredi kartı borcu toplamı ise kasım sonu itibariyle 6,5 milyar lira olarak açıklanmıştı...

İktisatçı Yalçın Karatepe, Ziraat Bankası'nın toplam kredi kartları borçları için kredi vermesinin olanaksız olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın büyük ihtimalle takibe düşmüş kredi kartları için geçerli olacağını ifade etti. Bu durumun da Erdoğan'ın açıklaması sonrası umutlanan kart borçlularında hayal kırıklığı yaratacağını vurgulayan Karatepe, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sadece bunun için kredi verilmesi de büyük bir haksızlık demektir. Mevcut durumda kredi kartı faiz oranı aylık aylık yüzde 2.25. Zar zor borcunu ödeyenler Ziraat Bankasının yüzde 1,1 oranından kullandıracağı krediden yararlanamayacak ancak borcunu ödemeyenler yararlanabilecek anlamı çıkar. Eğer talep karşılanmazsa vatandaşda büyük bir hayal kırıklığına yol açar. Seçmen davranışına dahi etki edebilir" yorumunda bulundu.

SOSYAL YARDIM ALANA ELEKTRİK FATURASI DESTEĞİ

Erdoğan'ın açıkladığı bir diğer uygulama elektrik faturalarıyla ilgili oldu. Erdoğan, "Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşların aylık 150 KiloWatt saate kadar elektrik tüketimlerini devlet olarak biz üstleniyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 2,5 milyonun üzerindeki hanede her ay ortalama 80 liralık elektrik faturasını devlet karşılamış olacak" dedi.

22 MİLYAR LİRALIK ESNAF KREDİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa yönelik kredi desteği verileceğini de açıkladı. Erdoğan şunları kaydetti: "AK Parti iktidarları döneminde toplamda 1.8 milyon esnaf ve sanatkara 93,4 milyar lira kredi kullandırıldı. 2002 yılında esnafa uygulanan faiz oranı yüzde 45 iken bugün bu faiz oranı yüzde 5 seviyesine geriledi. Hazine destekli esnaf kredileri bakiyesi 2018'de 31,1 milyar liraya yükseldi. Esnafa destek 202 kat arttı. Halkbank esnaf ve sanatkarların işletme yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2019 yılında yaklaşık 350 bin esnafa 22 milyar liralık kredi kullandıracak."

SİGORTA PRİM DESTEĞİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan olan sigorta prim desteğinin de, 5 puana çıkarıldığını da duyurdu. (HABER MERKEZİ)