KOBİ alacakları için devlet destekli sigorta havuzu

KOBİ'lerin tahsil edemedikleri alacakları, 'Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu'ndan karşılanacak. Sistem, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek. KOBİ'lere satılacak sigorta poliçeleriyle ilgili operasyonel süreç Halk Sigorta tarafından yürütülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası tarifesini belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, sistemin 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu. Alacak sigortası, KOBİ olarak tanımlanan işletmelerden, başvuru tarihinden itibaren en az iki yıl önce kurulan ve Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlayanlara sunulacak.

KOBİ'lere yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası tebliğleri Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe ilişkin açıklama yapan Bakan Albayrak, "Sisteme göre, bakanlıkça milli bir sistem olan Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu kurulacak ve KOBİ'lerin tahsil edemedikleri alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak" dedi.

Albayrak, sistemin işleyişine ilişkin, Twitter'dan şu infografiği paylaştı:

Sistem, ilk aşamada mikro ve küçük ölçekli KOBİ'leri kapsayacak. Teminat sunulacak KOBİ'ler, yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda belirlenecek. Sigorta modelinin işletilmesine yönelik operasyonel süreçler Halk Sigorta AŞ tarafından yürütülecek. İşlemlerin yönetileceği bilgi işlem altyapısı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından oluşturulacak. Poliçelerin satışı ise sisteme dahil sigorta şirketleri tarafından yapılacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

  • Prim hesabında, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği cirosu esas alınacak. Net prim ve azami teminat tutarı, vadeli satışlardan elde edilen ciro esas alınmak suretiyle, belirlenen oranlar kullanılarak hesaplanacak.

    .

  • Prim tutarı, en az yüzde 25'i peşin ve geri kalanı en fazla üç taksit olacak şekilde ödenmesi koşuluyla, kredi kartı ve benzeri başka düzenli ödeme yöntemleriyle taksitlendirilebilecek.

    .

  • Alacak sigortası kapsamında teminat verilecek alıcılara ilişkin risk değerlendirmesinde kullanılacak kriterler Merkez tarafından belirlenecek.

    .

  • Risk değerlendirmesi sonucunda, bu alıcılardan her birine "1 (en düşük riskli)" ile "6 (en yüksek riskli)" arasında skor verilecek. Skoru 6 olan alıcılara alacak sigortası kapsamında kredi limiti sağlanmayacak.

    .

  • Skoru 1 ile 5 arasında olan her bir alıcıya, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin vadeli satışlardan elde edilen cirosuna göre belirtilen azami tutarları geçmemek üzere kredi limiti sağlanacak.

    (HABER MERKEZİ)

Etiketler prim sigorta alacak KOBİ