Merkez Bankası teyit etti: Ekonomik daralma başlıyor

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, örtük olarak Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon ortamında bir resesyona girdiği teyit etmiş oldu.

Google Haberlere Abone ol

TCMB Para Politikası Kurulu bu yılın son toplantısını yaptı ve faiz oranlarını sabit tuttu. Kurul'un açıklama metni ile ilgili birkaç gözlemi aşağıda not aldım.

EKONOMİK DARALMA BAŞLIYOR 

Karar'da ilk olarak ekonomik daralma sürecinin başladığı belirtilmiş. Tabii örtük olarak:

'Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir.'

Ekonomi yönetiminin kullandığı propaganda diline aşina olmayanlar için hatırlatayım: 'Ekonomideki dengelenme' gördüğünüz yerleri 'ekonomik kriz' olarak değiştirirseniz, gerçekte yaşananın ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

ŞOK FAİZ ARTIŞININ ETKİSİ SÜRÜYOR 

Açıklamada devamla, ekonomik daralmanın başlamasında 13 Eylül'deki şok faiz artışının etkili olduğu vurgulanmış:

'Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir.'

Gerçekten de, eylül ayında yapılan yüzde 6.25'lik faiz artışı, özellikle TL ile çalışan sektörler için sert bir kredi çöküşünü hızlandırdı. Ancak TCMB bu şok faiz artışını, döviz krizinin etkilerini sınırlamak gerekçesi ile yapmıştı.

Kısacası, Türkiye ekonomisi döviz-faiz kıskacı içinde bir ekonomik krize sürükleniyor.

DÖVİZ KRİZİNİN ETKİSİ SÜRÜYOR 

Açıklamadaki bir diğer önemli husus da, döviz krizinin etkilerinin azalmakla beraber sürdüğünün vurgulanması:

'İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir.'

Yine, ekonomi yönetiminin kullandığı jargona aşina olmayanlar için hatırlatayım: Metinde 'ithal girdi maliyetleri' olarak ifade edilen gelişme, Ağustos ayındaki döviz krizi.

***

Kısacası, Merkez Bankası yaptığı açıklamada, örtük olarak Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon ortamında bir resesyona girdiği teyit etmiş oldu.

Not:

TCMB'nin 24 Temmuz, 13 Eylül ve 25 Ekim'deki faiz kararları ile ilgili özet değerlendirmelere, tarihlerin üzerlerindeki linkleri tıklayarak göz atabilirsiniz.

Bu yazı ilk olarak Kriz Notları'nda yayınlanmıştır.