İhaleyi yarım bırakan firmaya fesih hakkı getiriliyor

AK Parti; yaşlılık aylıklarında 1000 liranın alt sınır olması, işsizlik maaşında 120 gün kesintisiz prim ödeme şartının kaldırılması, kira artışında TÜFE'nin baz alınması ve bebek bezi ile şalgamda ÖTV'nin kaldırılması gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifini Meclis'e sundu. Teklif, demiryolu yatırımları için ödenek kullanımının, Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesini de öngörüyor. Ayrıca kamu ihalelerini yarım bırakan firmalara fesih kolaylığı sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti, Meclis'e 71 maddeden oluşan kanun teklifi sundu. Çeşitli düzenlemeler içeren teklif, İl Bank'a da kentsel dönüşüm çalışmalarında kredi sağlama yetkisi sunuyor. Ayrıca Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihaleleri alan ancak artan girdi maliyetleri ve fiyat artışları gerekçesiyle işlerini tamamlayamayan firmalara sözleşmelerini fesih etme ya da devretme kolaylığı getiriliyor.

Teklifin olduğu gibi yasalaşması getirilecek yeniliklerden dikkat çekenler şöyle:

- Hızlı tren ve demiryolu yatırımları için ödeneklerin kullanımı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan alınıp Hazine ve Maliye Bakanlığı'na geçiyor.

- İşsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün kesintisiz prim ödemiş olma şartı, hizmet akdine tabi olma haline dönüşecek.

- Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak.

- Bebek devam sütünde ve şalgamda ÖTV kaldırılacak.

- Konut hesabına katılanlara devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılıyor

- Yaşlılık aylıkları için 1000 lira alt sınır belirleniyor.

AK Parti'nin yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesini de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

POL-SAN'A ZORUNLU KATILIM

Kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, teklifin içeriğine ilişkin şunları söyledi: "İl Bank Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri, bu teklifle İl Bank'a yetki vermeyi düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması ve finansman sağlaması için İl Bank'a yetki verilmesi kanun teklifi içerisinde bulunmaktadır.

Pol-San emniyet memurlarının sandığı, yeni gelen memurların da buraya katılımını zorunlu hale getirilmesini teklif ediyoruz.

Ayrıca son dönemlerde yaşanan ihale sözleşmeleri bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu sözleşmelerin feshi ya da devredilmesi söz konusu. 60 gün içinde sözleşmesi devam eden yükleniciler yazılı başvuruların olması durumunda sözleşmelerini fesih edebileceklerdir ya da devredebileceklerdir. Teminat mektupları kendilerine iade edilecektir. Sigorta sektörünü ilgilendiren Türk Anonim Şirketi’nin kurulması noktasında büyük çaplı teminat verme noktasında büyük açık oluşmuş, o açığı kapatmak üzere önemli katkısı olacaktır."

KILIÇDAROĞLU’NA TAZMİNAT CEZASI

Man Adası açıklamalarıyla ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na 5 ayrı davada 1 milyon lira tazminat cezası çıkmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Muş, "Türkiye bir hukuk devletidir, bir iddia ortaya attığınız zaman bunlar temelsizse bunlar yargıya taşınır. Bu tazminatlar da yargının verdiği kararlardır" dedi.

Muş, koalisyonlarla ilgili soruya ise "Koalisyonlar yeni sistemle tarihe karıştı. İttifaklar olabilir ama koalisyonlar olamaz" yanıtını verdi.