TİM Başkanı: Kurun 5.40'ın altına gitmesi ciddi sıkıntı yaratır

TİM Başkanı: Kurun maliyetlerin aşağısına inmesini ihracatçı taşıyamaz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, kur çıkış ve inişlerinin ihracatları zarar ettirdiğini söyledi. Kurdaki oynaklığın ihracatların aleyhine olduğu vurgulayan Gülle, "Kurun 5.40'ın altına gitmesi ciddi bir sıkıntı yaratır. Bizim şirketlerimiz yüksek kârlılıkla çalışmıyor, bir eli yağda bir eli balda üretim yapmıyor" dedi.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, kurun şu anki seviyelerden daha aşağısının ciddi bir 'yanık ses' getireceğini vurgulayan Gülle, "İhracatçılara bu dönemde gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Kurun maliyetlerin aşağısına inmesini ihracatçı taşıyamaz. Elektrikte doğalgazda ciddi maliyet artışları oldu" ifadesini kullandı.

Gülle, hammadde girdileri döviz olan bir malı TL ile satmanın maliyet enflasyonu yarattığını anlatarak, bu tür ürünlerin düzenlemelerde kapsam dışı bırakılması gerektiğini söyledi. TİM Başkanı, "Avro 7.50 iken alınan hammaddeler var. Şimdi bunların hepsi kayıp hanesine yazılıyor. Bu dönemde çok destek de açıklandı. Ama çok da fazla bürokrasi var. Desteklerden yararlanmalar kolaylaştırılmalı. Şu anki sıkıntılardan biri de uzun vadeli çalışanların kurdan etkilenmesi ellerindeki çeklerin düşen kurdan etkilenmesi" diye konuştu.