Konkordato ilanı zorlaştırılıyor

Son aylarda onlarca firmanın iflas korumaya karşı konkordato ilan etmesi üzerine hükümet şartları yeniden düzenlemek için çalışma başlattı. Reuters’a konuşan ekonomi bürokratları, sistemin suistimal edildiğini söylerken; Sabah gazetesinden Dilek Güngör önümüzdeki günlerden itibaren Kamu Gözetim Kurumu’nun standardını sağlayan denetçi raporlarının kabul göreceğini, ayrıca konkordato komiserliği şartlarının sıkılaştırılacağını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomi yönetimi, şirketlerin olası bir iflastan korunmak için ilan edebilecekleri konkordato sisteminde kötüye kullanım olduğunu, amacı dışında kullanıldığına yönelik kamuya birçok şikayet geldiğini öne sürerek, hem alacaklı hem borçluyu koruyacak bir düzenleme üzerinde çalışıldığını duyurdular.

Reuters’a bilgi veren üç yetkili, konkordato sistemi hakkında yeniden bir düzenleme yapılabileceğini belirttiler. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, TBMM’de yaptığı açıklamada, bugüne kadar 356 firmanın konkordato ilan ettiğini belirterek, hem alacaklıyı hem de borçluyu koruyan bir taslak üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Bazı durumlarda amacına uygun olmayan kullanım oldu. Düzenleme değerlendiriliyor. Aslında ihtiyaç duymasa da bazı örneklerde borcunu ödememek için konkordato ilanı olduğu görüldü. Bu durum alacaklı şirketlerin de zor duruma düşmesine neden oluyor” dedi.

Yetkililer mevcut durumda alacaklı şirketlerin de konkordato ilan etmeye yönlendirilebileceğini, bu şirketlerin de zor duruma düşmemesinin istendiğini iddia ettiler.

Düzenlemelere göre borçlarını ödeyemeyen şirketler vade uzatımı veya tenzilat yapılarak borçlarını ödeyebilmek için ya da olası bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebiliyorlar. Bir başka yetkili ise kamuya konu hakkında yapılan şikayetlerin yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Bazı şirketler sistemi tam olarak amacına uygun kullanmıyor. Bir de finansal durumu kötü olmayan ancak alacaklıları konkordato ilan ettiği için bu yola girmek durumunda kalan şirketler de var. Gelen şikayetleri de gözeterek bir değerlendirme yapılıyor” açıklamasında bulundular.

Sabah gazetesinden Dilek Güngör ise "Hükümet konkordato suiistimalleri için harekete geçti. Kamu Gözetim Kurumu’nun standardını sağlayan denetçi raporları kabul görecek. Konkordato komiserliği şartları da sıkılaşacak" diye yazdı ve ekledi: "Mahkemeler, şirketin belgelerinin eksiksiz olduğunu tespit ederse, geçici mühletle konkordato kararı verebiliyor. Bu karar sonrası, mahkeme geçici olarak üç konkordato komiseri görevlendiriyor. Bu komiserler genellikle avukatlar ve mali müşavirlerden seçiliyor. İki bakanlık konkordato komiseri olabilmek için gerekli şartları da sıkılaştırmayı planlıyor. Üç komiserden birisi KGK'nın yetkilendirdiği denetçilerden olacak."

Etiketler ekonomi konkordato