SOCAR Star Rafineri açıldı

SOCAR şirketinin İzmir'de kurduğu Star Rafineri açıldı. Tesisin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın, İzmir'de inşa ettiği Star Rafineri'nin açılışı bugün yapıldı.

Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Türkiye ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören katıldı.

ALİYEV: TÜRKİYE ERDOĞAN SAYESİNDE DÜNYA GÜCÜ OLDU

Törende konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Bu projenin hayata geçmesinin sebebi Türkiye-Azerbaycan dostluğu ve kardeşliğidir. Bugün Türkiye-Azerbaycan iş birliği en yüksek seviyededir. Azerbaycan'ı tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. Bu tarih çok şerefli bir tarihtir. Siyasi ilişkilerimiz en yüksek zirvededir" dedi.

"Türkiye, Erdoğan liderliği sayesinde büyük güce ulaştı" diyen Aliyev, "Türkiye dünya çapında söz sahibidir. Bu bizi sevindiriyor. Çünkü Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Bizim gücümüz birliğimizdedir. Türkiye ne kadar güçlüyse biz de o kadar güçlüyüz. Dünyada ikinci bir ülke tanımıyorum ki bizim gibi birbirine bağlı olsunlar" diye konuştu.

ERDOĞAN: BU RAFİNERİ EN BÜYÜK YERLİLEŞTİRME PROJESİ

Aliyev'den sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Azerbaycan'ın kuruluş yıl dönümünü kutlayarak başladı.

İki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdiklerini belirten Erdoğan, "Star Rafineri'nin açılışı ile Azerbaycan'la ilişkilerimizi sadece hamaset ve siyaset boyutunda bırakmadan ekonomik boyutunu da güçlendiriyoruz. Bölgesel ve küresel etkisi olan TANAP'ı da projelerimize ekledik" dedi.

Rafinerinin 6,3 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bunun dışında, bir diğer taraftan konteyner limanı, petro kimya tesisi bütün bunları ele aldığımız zaman bakıyorsunuz 10 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde 1,5 milyar dolar tasarruf edilmesi planlanıyor. Bin 100 kişi görev yapacak" ifadelerini kullandı.

'İKİ ÜLKENİN RIZA GÖSTERMEDİĞİ PROJE HEDEFİNE ULAŞAMAZ'

Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları gibi tek taraflı oldubittiler gibi başarısızlığa mahkum girişimlerden üzüntü duyuyoruz. Bu tür dayatmalara karşı cevabımızı hem sahada hem de diplomatik alanda vermeyi sürdüreceğiz. Bu iki ülkenin içinde yer olmadığı, rıza göstermediği, destek vermediği proje hedefine ulaşamaz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sahnede ellerini temsili bir damlanın üzerine koyarak tesisin açılışını gerçekleştirdi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve iki ülkenin konuk bakanları toplu halde aile fotoğrafı çektirdi. (İZMİR/DHA)