Direnişteki işçiler için dayanışma çağrısı

Umut Sen, direnişteki işçiler için gıda kolileri hazırlıyor. Bir kolinin bedeli 150 TL olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Direnişteki işçilerle dayanışma çağrısı yapan Umut Sen, emekçiler için gıda kolileri hazırladığını açıkladı.

12 ŞUBE KAPANDI 1700 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

İlk olarak, Alman perakende firması Metro Group’a ait olan Real marketleri, 2013 yılında Beğendik firmasına satıldı. 8 Nisan 2017 tarihinde iflas erteleme talebi üzerine mahkeme tarafından, Beğendik işletmeleri ve Real hipermarketlerine kayyum atandı. Real market zincirlerinin Ankara, İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Antalya’da bulunan 12 şubesinin  iflas kararıyla kapatılması sonucu, 1700 işçi kıdem tazminatlarını alamadan işten çıkarıldı.

Umut Sen, çıkarılan kararın hileli olduğunu söylüyor. İşçiler 14 aydır Türkiye’nin farklı illerinde Metro Market ve Media Markt’lar önünde yaptıkları basın açıklamalarıyla, AVM’lerde bulunan mağazalarda kasa kilitleme ve işgal gibi eylemlere başladılar.

UYUM VE MAKRO'DA BİN 500 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

2018 Mart ayında ise Migros’un satın aldığı Uyum ve Makro Market mağazalarında çalışan işçilerin bir kısmı Migros’da işe alınırken yaklaşık 1500 işçi işten çıkartıldı. İşten çıkartılan bu işçilerin de Real Market işçileri gibi kıdem tazminatları ödenmedi. Migros’un satın aldığı Uyum-Makro Market işçilerinin ödenmeyen kıdem tazminatlarından yasalara göre Makro Market ile birlikte sorumlu. Makro/Uyum işçileri Real Market işçilerinin mücadelelerinin izini sürerek yaklaşık 4 ay önce Nakliyat-İş öncülüğünde direnişe başladı.

FLORMAR SENDİKALILARA İSTİFA BASKISI

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde Flormar fabrikasında çalışan çoğunluğu kadın olan işçilerin Petrol-İş Sendikası’na üye olmaları ve sendikanın yetki belgesini almasının ardından işten atmalar sebebiyle başlayan direniş 4 ayı geride bıraktı. İddialara göre 132 kişiyi işten çıkaran Flormar firması, içerde de baskı ve rüşvetle işçilerin sendikadan istifa etmelerini sağlamaya çalışıyor. Umut Sen işverenin kamuoyu baskısını ise, “Olay mahkeme sürecinde. İşçiler yasal olmayan eylemler gerçekleştirdiği için işten atıldı” gibi söylemlerle soğutmaya gayret ettiğini söylüyor.

Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için şirketin “küçülme” bahanesiyle hukuksuz bir şekilde işlerine son verdiği 14 Cargill işçisi direnişlerinin 5 ayını geride bıraktı. Bursa Orhangazi’de bulunan fabrika önünde direnen işçiler, İstanbul Ataşehir’de bulunan Cargill Genel Merkezi önünde de basın açıklamaları ile seslerini duyurmaya çalıştı. Yeterince kamuoyu desteği göremeyen direnişçiler 13 Eylül’de Bursa’dan İstanbul’a başlattıkları yürüyüş ile emek dostlarının yüzünü direnişe çevirmeyi başardı. Klasik işçi yürüyüşlerinin tüm geleneksel değerlerini yeniden ürettikleri yürüyüşe polis saldırısı ve gözaltına rağmen inatçı bir şekilde devam eden işçiler, Cargill genel merkezi önündeki oturma eyleminin ardından Bursa-Orhangazi’daki fabrikanın önüne direnmek için geri döndüler.

UMUT SEN ise Real, Makro/Uyum, Flormar ve Cargill işçileriyle dayanışmak için “GEL SEN DE EKMEĞİNİ DİRENİŞLE BÖLÜŞ!”  sloganıyla gıda kolileri hazırlıyor. Bir kolinin maliyeti 150 TL olarak belirlendi. İsteten koliler için belirlenen ihtiyaç listesindeki ürünlerin herhangi birini de gönderebiliyor.

Umut Sen belirlediğiş  ihtiyaç listesini ve iletişim bilgilerini şu şekilde açıklıyor:

İHTİYAÇ LİSTESİ:

Ayçiçek yağı, Zeytin yağı, Pirinç, Mercimek, Bulgur, Kuru Fasulye, Un, Toz-Küp Şeker, Domates Salçası, Makarna, Zeytin, Çay, Tuz

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Alo Umut-Sen: 0552 286 56 36

Twitter: Umut_Sendikasi

Facebook: guvencesizlersendikasi

Instagram: umutseningucundur

ADRESLERİMİZ

İstanbul Koordinasyon Merkezi:

Osmanağa Mah. Söğütlüçeşme Cad. Nüshetefendi Sok. No:20/2, Kadıköy, 34714 İstanbul

Gebze Koordinasyon Merkezi:

Hüseyin Demir İş Merkezi Kat:1 Çarşı-Gebze / Kocaeli

Çerkezköy Koordinasyon Merkezi:

Gazi Osman Paşa Mahallesi Sezer Sokak No:11/13, 59500 Çerkezköy / Tekirdağ