Albayrak: En kötü geride kaldı, zamlar spekülatif

Enflasyonun son 15 yılın en yüksek seviyesine yükselmesini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, beklentilerin üzerinde bir rakamla karşılaştıklarını belirterek, "En kötü ayı geride bıraktık. Haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız" dedi. Albayrak, yüzde 24,5'lük enflasyonun, ürünlere yapılan zamların spekülatif ve fırsatçılık yapıldığını ortaya koyduğunu da iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonda ekim ayı rakamlarıyla birlikte dahi iyi sonuçların alınacağını savundu. Albayrak, ekim ayında bu sürecin çok daha pozitif yönde seyredeceğini ifade ederek, yıl sonuna kadar hedeflere yakın gerçekleşmeler göreceklerine inandıklarını belirtti. Ayrıca, zamlarla da daha kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini söyledi.

Yüzde 24,5 olarak gerçekleşen enflasyon rakamlarını değerlendiren Albayrak, "Gerek piyasa gerek Merkez Bankası çalışmaları açısından bakıldığında beklentilerin üzerinde bir rakamla karşılaştık" dedi.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, gerçekleşen enflasyon rakamının spekülatif fiyat artışlarının algı değil gerçek olduğunu ortaya çıkardığını savundu. Eylül ayının beklentiler açısından en kötü ay olduğunu ve en kötünün geride bırakıldığını söyleyen Berat Albayrak, "Haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız. fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız. Tüm bu davranışlar tüm kesimleri etkiliyor. Hep birlikte mücadele elzem. Fiyatlamayı etkileyen sektörler başta olmak üzere görüşmeleri yapıp haftaya bununla ilgili genel kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekün mücadele gerektirdiğini seslendireceğiz. Genel anlamda dengelenme sürecini görmeye başladık. Spekülatif atakların püskürtülmesiyle istikrar ve daha iyi bir değerlendirme süreci başladı" dedi.

'DANIŞMANLARDAN DESTEK ALDIK'

Kamuda tasarruf süreciyle ilgili konuşan Albayrak, "Türkiye'de sistem değişimi yaşadık. Türkiye rekabetçi bir pozisyona doğru ilerliyor. Yabancı firmalarla çalışılıyor deniyor. Devlet bu firmalarla dün çalıştı bugün de çalışıyor, ileride de çalışacak. Türkiye'den de danışman hocalardan katkı aldık. Biz yeni dönemde bir dönüşüm ofisi kurduk, görevine başladı. Bu yerli-milli ekip oluşturduk" dedi.

Enflasyonda kriz dönemi tablosuEnflasyonda kriz dönemi tablosu

'OFİSİN BAŞINDA BİZ VARIZ'

Danışmanlık firması McKinsey'le ilgili tartışmalara değinen Albayrak şunları kaydetti: "Birçok firmadan Dönüşüm Ofisi ile ilgili biz raporlama aldık. Sadece bu firmadan değil. Türkiye'ye özgün kendi modelimizi uygulama noktasında kendi milli aklımızı ortaya koyarak ofisi kurduk. Ofisin başında biz varız. Yarın öbür gün başka akıllara da soracağız."

(HABER MERKEZİ)