Resesyon nedir?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi için 2018'in ikinci çeyreği ve 2019'da resesyon öngörüsünde bulundu. Peki resesyon nedir? Ülke ekonomileri neden resesyona girer?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

ÜLKE EKONOMİLERİ NEDEN RESESYONA GİRER?

* Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

* Kişibaşına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

* İşsizliğin artması,

* Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

* Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

UZUN RESESYON ÇÖKÜŞ DEMEKTİR

Resesyon, makro ekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak nitelendirilir.

Durgunlukla mücadelede kamu harcamaları siyaseti, ekonominin tam çalışma düzeyinde balansa kavuşabilmesi için özel harcamalardaki yetersizliklerin, kamu harcamaları ile giderilmesi sonucunu doğurmaktadır.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler resesyon nedir