Katar Süper Lig'e gol yağdırıyor!

Dolardaki kur artışı Katarlıların sahibi olduğu Bein Sports kanalına yaradı. Öte yandan kulüpler durumdan hiç memnun değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2016 yılının Kasım ayında Süper Lig'in yayın ihalesini dolar kurunu 3.26'ya sabitleyip 5 yıllığına alan Katarlılar kur krizi nedeniyle büyük kâr elde etti.

Sözcü’den Barış Özkan’ın haberine göre, Türkiye’de bir çok yatırımı bulunan Katarlılar Süper Lig’in yayın haklarına da sahip. Ancak durum bu durum Türkiye'deki futbol kulüpleri için durum çok da parlak değil çünkü Katarlıların sahibi olduğu bein Sports kanalı, Süper Lig’in yayın haklarını 2016 yılının Kasım ayında dolar kurunu 3.26’ya sabitleyip 5 yıllık ve sezonluk 500 milyon dolardan anlaşma yapmıştı. KDV ile birlikte Bein Sports'un ödeyeceği yıllık ücret 600 milyon dolara çıktı. Ancak sonraki dönemde dolar kurunda aşırı bir yükseliş yaşandı.

Bugün geldiğimiz noktada dolar kuru 6.35 TL’den işlem görüyor. Yani kur yüzde 94 artmış durumda. Ancak futbol kulüplerimiz yayın gelirlerini güncel kurdan alamadıkları için bu para kulüplerin kasalarına girmiyor. Katarlıların cebine kalıyor.

YÜZDE 50 GÜNCEL KUR, YÜZDE 50 SABİT KUR

2016-17-18 sezonlarında dolar kurunun sabitlenmesinden kulüplerin önemli bir zararı olduğunu belirtilen futbol ekonomisti Tuğrul Akşar yaptığı açıklamada yayın ödemelerinin yarısının güncel döviz kurundan ödendiğini yarısının ise sabit kur üzerinden ödendiğini söylüyor.

Akşar, “Yayın gelirlerinin Federasyon, alt ligler ve diğer ödemeler düşüldükten sonraki tutarların yüzde 50’lik bölümü kulüplere güncel döviz kuru ile ödenirken, kalan yüzde 50’lik kısım ise kur sabitlenerek ödeniyor. 2017/18 sezonu yayın ödemeleri için 1 dolar 3,26 TL’den sabitlenerek ödenmişti” ifadelerini kullandı.

2018-19 sezonunda ise sabit kur 3,90 TL olarak belirlenmişti. Sabit kura ek olarak  kulüplere yayın gelirlerinin yüzde 50’lik bölümü ödenirken, her yıl itibariyle sabit kura ayrıca TEFE-TÜFE ortalaması kadar ekleme yapılacak.

Tuğrul Akşar  kulüplere ne şekilde ödeme yapılacağını şu şekilde açıkladı:

"Bu hesaba göre, 2018/19 sezonu için kulüplere ödenecek tutarın 167,2 milyon doları 3,90’TL’den, 240,1 milyon dolarlık kısım da güncel kurdan ödenecek. Bildiğim kadarıyla son uygulamaya göre enflasyon kadar bir ilave yapacaklar. Kulüpler yayın gelirlerinin sabitlenen kur üzerinden ödenmesi nedeniyle gol yemeye devam ediyor."