Varlık fonu kararı: CHP sözcüsü inanamadı!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı olmasına “Gerçekten inanılır gibi değil” diyerek tepki gösterdi. Öztrak, “Bu batmış Ortadoğu’nun, batmış, başarısız hanedan devletleri ligine hızla düşmekte olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Varlık Fonu Başkanlığına atama yetkisi verilen Cumhurbaşkanının başkanlığa kendisini atamasıyla ilgili, değerlendirmelerde bulundu. Öztrak, “Bu kamu yönetiminde bugüne kadar görmediğimiz bir gelişmedir. Önce bununla ilgili milletin vicdanı karar verecektir. Ama anayasa, yasalarla ilgili ciddi sorunlar taşıdığını düşünüyoruz, inceliyoruz” dedi.

Faik Öztrak değişiklikle ilgili iki noktaya dikkat çekerek, “İnsanları en fazla şaşırtacak olan şey, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının bir şirketin yönetim kurulu başkanı olmasıdır. İkincisi normalde başkanvekilini yönetim kurulu seçer, ancak burada Cumhurbaşkanı damadını da atamış” dedi.

'NASIL GÜVEN DUYULACAK, KİM DENETLEYECEK'

Varlık Fonu gibi hata yapma ihtimali de çok yüksek olan bir şirketin başına Cumhurbaşkanı atandığında o cumhurbaşkanının bu şirketteki hataları nedeniyle nasıl denetlenip yargılanacağını soran Öztrak şöyle devam etti:

“Bunlardan daha önemlisi Türkiye’nin en önemli sorunu güvendir. Eğer bu ülkede Varlık Fonu gibi bir fonun başına Cumhurbaşkanı kendini atıyorsa, vekil olarak da damadını atıyorsa böyle bir ekonomi yönetiminde, Türkiye’ye yatırım yapacak yerli ve yabancılar nasıl güven duyacak? Kim denetleyecek? Cumhurbaşkanının yönetmesi, yönetim kuruluna başkanına talimat vermesi, o başkanı kontrol etmesi gerekirken kendisini yönetim kurulu başkanı yapıyor. Şimdi 'bu şirketi bağımsız denetim kurulu denetler' diyoruz. Sayıştay da kamu işlemleri nedeniyle bir şekilde devreye girme ihtiyacı duyabilir. Bunlar böyle olduğu zaman, Cumhurbaşkanı kendisini nasıl denetleyecek. Bunu anlamak mümkün değil. Hep söylüyoruz Türkiye bir hanedan devletine doğru evriliyor. Gerçekten bu batmış Ortadoğu’nun batmış, başarısız hanedan devletleri ligine hızla düşmekte olduğumuzu gösteriyor. Tek adam parti devleti rejiminde görelim bakalım daha neler görüp, nelerle karşı karşıya kalacağız. Gerçekten inanılır gibi.”

'ÖNCE KAMUOYU VİCDANINDA YARGILANACAK'

Yayımlanan Cumhurbaşkanı kararının hukuki yönden incelendiğini belirten Öztrak, “Yapılacak ne varsa yapacağız ama bu öncelikli olarak kamuoyu vicdanında yargılanacak bir husustur” dedi.

Fonun içinde çok ciddi kamunun mal varlığı olduğuna dikkat çeken Öztrak, şunları söyledi: “Bu mal varlığının iyi yönetilip yönetilmediğini, doğru kullanılıp kullanılmadığını kontrol etme, bunun uyum içinde yapılması için atama yapma yetkisi cumhurbaşkanına verilmiş. Cumhurbaşkanı gitmiş kendisini atamış. Bu kamu yönetiminde bugüne kadar görmediğimiz bir gelişmedir. Önce bununla ilgili milletin vicdanı karar verecektir. Ama bunun anayasa, yasalarla ilgili ciddi sorunlar taşıdığını düşünüyoruz, inceliyoruz.”

Twitter hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Varlık Fonu'ndaki değişikliği eleştirdi. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bir devlet düşünün! Cumhurbaşkanı kendisini bir kararnameyle Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, damadını da Başkanvekilliğine atıyor… Başkanı olduğu fon, Bütçe dışında… Bu fonu Sayıştay denetleyemiyor, TBMM denetleyemiyor… Ama bu hanedan yönetiminde önemli bir eksiklik var! Çantacı... Eee... Onun da resmen atanmasına gerek yok."

'Ne kadar huzur hakkı alacaklar?'

CHP Sözcüsü Öztrak konuyla ilgili bir de yazılı açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı’nın bir Anonim Şirketin başına kendisini, başkanvekilliğine de damadını getirmesinin Türkiye ekonomisinin bir çadır devleti zihniyetiyle yönetildiği izlenimi yaratacağını söyleyen Öztrak şöyle devam etti:

"Böyle bir uygulama gelişmiş ülkelerin hiçbirinde yoktur. Sadece bazı Ortadoğu ülkelerinde Varlık Fonları o ülkelerin hanedanları tarafından yönetilmektedir. Yapılan düzenleme, ekonomide zaten mevcut olan güven sorununu derinleştirecek, ülkemizin büyüme ve kalkınmasına zarar verecek, sermaye kaçışını hızlandıracaktır. Çünkü yapılan, ülke yönetiminde liyakat değil sadakatin, aile bağlarının esas alındığı algısını daha da güçlendirmekten başka bir şey değildir."

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ’nin yapacağı hatalardan yönetim kurulu başkanı olan Cumhurbaşkanının sorumlu olacağını belirten Öztrak ayrıca yönetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkıyla ilgili sorular yöneltti. Öztrak, "Cumhurbaşkanı ve damadı bu görevleri nedeniyle ne kadar huzur hakkı alacaktır? Bir ülkenin Cumhurbaşkanını şirket yönetme riskini alma noktasına getiren ihtiyaç nedir?" dedi.