BTS Genel Başkanı Bektaş: TCDD'nin sorunlarını Almanlar gideremez

Alman basınında, Türkiye'deki demiryolları sisteminin Almanya'nın mali ve teknolojik desteğiyle modernize edileceği iddiaları yer aldı. Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş'a göre bu anlaşma demiryollarındaki özelleştirmeleri hızlandıracak. Bektaş, "TCDD'nin şu anki sorunlarını Almanlar gideremez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Siyasi iktidarın, ülkedeki demiryollarını Almanya'nın mali ve teknolojik desteğiyle modernize etmeyi planladığı iddiaları Alman basınında yer aldı. İddialara göre Türkiye, öncelikle yeni hızlı tren hatlarının açılması için uluslararası Alman şirketi Siemens başkanlığındaki bir konsorsiyumla çalışmayı planlıyor.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş'a göre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Alman şirketlerinin birlikte çalışması, demiryolu alanındaki özelleştirmeleri hızlandıracak. Bektaş, "Almanlara emanet edilen bir demiryolunun Türkiye'nin hayrına olacağını düşünmüyorum. Onlar buraya para kazanmak için geleceklerdir ve demiryollarındaki özelleştirme artacaktır" diye konuştu.

'BİRİNCİL YAPILMASI GEREKEN HIZLI TREN DEĞİL'

Almanya'daki demiryolu sisteminin özelleştirme üzerine kurulu olduğunu belirten Bektaş'a göre Almanya'da yapılan uygulamalar Türkiye'ye bire bir uygun değil. Türkiye'deki demiryolları sisteminin durumunun iyileştirilmesi için gerekli insan gücüne ve teknolojiye sahip olunduğunu belirten Bektaş, şöyle konuştu.

"TCDD'nin şu anki sorunlarını Almanya gideremez. Bizim ülkemizdeki birincil yapılması gereken şey hızlı tren değil. Bunu söylerken hızlı tren olmasın gibi bir yerden hareket etmiyoruz. Mevcut hızlı tren sistemini işletemiyoruz. 2002 yıllarında inşaatı başladı, 2007'de hizmete açıldı ama sadece Ankara- Konya ve Ankara Eskişehir hızlı tren formatında çalışabiliyor. İstanbul'a henüz tam anlamıyla gelmedi. Pendik'e kadar geldi fakat büyük bir bölümü eski konvasiyonel hatlar üzerinden çalışıyor. Almanya'daki sistemin devreye girmesi bizim hızlı trenle ilgili sorunlarımızı çözmeyecektir."

'EMNİYETTEN KISMALARI HALİNDE ÇORLU GİBİ FACİALAR ARTACAKTIR'

Hükümet yetkililerinin "yerli ve milli" söyleminin, "dış politikaya ve kendi yandaşlarına yönelik söylem" olduğunu belirten Bektaş, Alman firmalarıyla yapılması muhtemel anlaşmalar sonrasında demiryolu ulaşımının daha da pahalılaşacağını söyledi. Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özelleştirmede mantık daha fazla nasıl kâr edileceği üzerinedir. Dünyada demiryolları her yerde kamu hizmeti ile emniyetli bir ulaşım sistemidir. Bir yerden bir yere şu kadar kişi giderse şu kadar para kazanırız mantığıyla bakılmaması gereken bir alandır. Özelleştirmedeki mantık kâr etmek olduğu için yapılacak her yatırım bunu güdecektir. Maliyetten, emniyetlerden, çalışanların ücretlerinden kısacaklardır. Emniyetten kısmaları halinde Çorlu gibi facialar daha da artacaktır. Almanlara emanet edilen bir demiryolunun Türkiye'nin hayrına olacağını düşünmüyorum. Onlar buraya para kazanmak için geleceklerdir ve özelleştirme artacaktır."