Albayrak: Ekonomide dengelenme süreci başladı

İkinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, verilerin, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını gösterdiğini savundu. Albayrak, ihracat ve turizm gelirlerinin de önemli kaktı sunduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı yazılı açıklamayla, büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Büyümenin iç talep kaynaklı olmaya devam ettiğini vurgulayan Albayrak "Son dönemde finansal koşullarda ortaya çıkan sıkılaşma ve piyasalarımızda yaşanan dalgalanma temelde enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarımızla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektirmektedir" dedi.

Albayrak'ın TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

TEMEL HEDEF İHRACATA DAYALI BÜYÜME: TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2018 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 5,2 oranında büyüme kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH büyümesi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oranında gerçekleşti. İkinci çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etmiştir. Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır. Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur.

TÜİK: Ekonomi yüzde 5,2 büyüdüTÜİK: Ekonomi yüzde 5,2 büyüdü

ÖNCELİK ENFLASYON VE CARİ AÇIKLA MÜCADELE: Öncü göstergeler, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret etmektedir. Yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi; ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlaması beklenmektedir. Son dönemde finansal koşullarda ortaya çıkan sıkılaşma ve piyasalarımızda yaşanan dalgalanma temelde enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarımızla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektirmektedir. Enflasyonla topyekûn mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikli hedeflerimizdir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecektir. Bu büyümenin getirdiği refahın adaletli paylaşımı, sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağı ve güçlü toplumumuz ile gerçekleşecektir.

(HABER MERKEZİ)