Vergi düzenlemesi mevduatları nasıl etkileyecek?

TL mevduat hesaplarından kesilen verginin tüm vadelerde 3 aylığına 10 puan düşürülmesi sonucu oluşacak vergi kaybı 3.7 milyar lirayı bulacak. 100 bin TL'lik mevduat hesabı bulunan bir kişi ise 3 ayda 500 lira daha az vergi ödeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dövize ilgiyi azaltmak için 6 aya kadar vadeli döviz hesaplarında vergi oranı yüzde 20'ye yükseltilirken, 1 yıldan uzun vadeli TL hesapları içinse vergi sıfırlandı. Peki yeni düzenlemeyle TL ve döviz hesaplarındaki vergi kazancı ve kaybı ne olacak?

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre Türk Lirası mevduatın vergi kesintisinin azaltılmasıyla devlet 3 ayda 3,7 milyar lira vergiden vazgeçecek. Döviz mevduatındaki stopaj artışı ise devlete 680 milyon liralık ek vergi geliri sağlayacak. Bu durumda devletin net vergi kaybı 3 milyar lira düzeyinde olacak.

Yapılan yeni düzenlemeyle, 100 bin lira mevduatı olan bir kişi ise 3 ayda 500 lira daha az vergi ödeyecek

NE KADAR MEVDUAT VAR?

Türk Lirası mevduatın düzenleme yapılan vadeli kısmının toplamı 789 milyar lira düzeyinde. Vadesiz mevduat ile tutar 1,1 trilyon liraya ulaşıyor. Bu hesapların büyük bölümü ise 1 ile 3 ay vadeli.

Dövize olan talebi azaltmak için döviz mevduat oranlarının artırılması eğer döviz mevduatından beklenen kaçışı sağlamadığı takdirde, yani döviz mevduatları olduğu gibi kalırsa 680 milyon liralık ek vergi geliri sağlayacak.

Türkiye'de döviz mevduatının toplam tutarı 742 milyar liraya denk geliyor. Bunun vadeli mevduatta bulunan kısmı büyük bölümü 3 aylık olmak üzere 581 milyar liranın karşılığı düzeyinde.

Etiketler vergi banka mevduat