Döviz hesaplarına vergi yüzde 20'ye yükseltildi

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile mevduat hesaplarına ilişkin düzenlemeye gitti. Buna göre 6 aya kadar vadeli döviz hesaplarında vergi yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. 1 yıldan uzun vadeli TL hesapları içinse vergi sıfırlandı. 3 ay geçerli olacak yeni vergi oranları 31 Ağustos (bugün) itibariyle yürürlüğe girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Banka hesaplarına Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle müdahale geldi. Türk Lirasıyla tasarrufu teşvik etmek amacıyla da yeni vergi düzenlemesine gidildi.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle, 1 yıldan uzun vadeli Türk Lirası mevduatları vergi oranı sıfırlandı. Bankalardaki döviz mevduat hesaplarında alınan vergi oranında ise artışa gidildi. Buna göre oranlar 6 ay vadeli döviz hesaplarında yüzde 18'den yüzde 20'ye, 1 yıl vadeli döviz hesaplarına ise yüzde 15'den 16'ya çıkarıldı.

3 AY GEÇERLİ

Vadeli mevduat hesaplarından alınan vergide 3 ay sonra yeniden eski oranlar uygulanacak.

Önceki oranlar neydi?

1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinde yer alan düzenlemeye göre döviz ve TL mevduatlara ödenen faizlerden alınan oranlar şöyleydi:

Döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerde:

Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %18,

1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %15,

1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %13.

1.2. TL mevduatlara ödenen faizlerde:

Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda % 15,

1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %12,

1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10. (HABER MERKEZİ)

Etiketler vergi döviz hesabı