Berat Albayrak: Türk Lirası'nın güçleneceğini göreceksiniz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk Lirası'nı güçlendirmek için önlemler alacaklarını söyledi. Albayrak, "Doların bu denli güven yitirdiği ve adeta politik cezalandırma aracına dönüştüğü dönemde Türk Liramızı koruyacak adımları daha da güçlü atmaya devam edeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AK Parti sempozyumunda konuştu.

Döviz kurlarındaki yükselişten etkilenen firmalar için adımlar atılacağını söyleyen Albayrak, "Bankalar ve BDDK ile birlikte kur artışından etkilenen firmalarımızı tespit ederek büyük bir dönüşümle firmalarımızı rahatlatmaya devam edeceğiz. Banka ve özel sektörümüzün sonuna kadar yanındayız. Bu süreç bize bazı eksik olduğumuz alanları da gösterdi. Bankacılık sektörümüzü çok daha güçlü bir yapıya kavuşturacağımız bir sürece doğru emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.

'RİSKLERİ AZALTMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATTIK'

Döviz risklerinin azaltılması için önlem alınacağını kaydeden Albayrak, "Dövizle borçlanan firmalarımızı yönelik riskleri azaltmak için gerekli adımları atmıştık. Aksiyon planımız çerçevesinde önümüzdeki dönemde firmalarımızın döviz risklerini azaltmaya yönelik gerekli düzenlemeleri de hayata geçireceğiz" dedi.

Türk Lirası'nın güçleneceğini belirten Albayrak, "Kendi paramızla işlem yapılması için gerekli adımların atılmasını da sağlayacağız. Türk Liramızı koruyacağız ve önümüzdeki dönem göreceksiniz ki, çok net Türk Lirası'nın güçlendiğini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

'BANKA MEVDUATLARINDA ÖNEMLİ BİR ÇIKIŞ OLMADI'

Mevduatlarda önemli bir çıkış olmadığını dile getiren Albayrak, "Birilerine rağmen banka mevduatlarından önemli bir çıkış olmaması, döviz alım satımlarında önemli bir durum seyredilmemesi aslında birilerinin yapmak istediği algı operasyonlarının vatandaşlarımız tarafından nasıl püskürtüldüğünü çok bir şekilde ortaya koydu" dedi.

Dolar kurundaki hareketliliğin başka ülkeleri de tedirgin ettiğini söyleyen Bakan Albayrak, şöyle devam etti:

DOLAR GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ: "Yaptığımız görüşmelerde birçok ülke, dolar üzerindeki bu hareketlerin kendileri için ne kadar tedirgin edici, ne kadar tehdit edici bir durum olduğunu şahsıma dile getiriyorlar. Herkes net bir şekilde görmektedir ki, artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Tüm ülkeler bu güvensizlikten kendilerini korumak için ticaretlerinde karşılıklı ya da ortak para kullanımını önemsemektedir. Kelebek etkisiyle başta Avrupa olmak üzere tüm küresel ticareti derinden sarsacak bir potansiyele sahiptir."

GÜÇLÜ BİR FİNANSAL MİMARİ İNŞA ETMEMİZ GEREKİYOR: "Doların bu denli güven yitirdiği ve adeta politik cezalandırma aracına dönüştüğü dönemde Türk Liramızı koruyacak adımları daha da güçlü atmaya devam edeceğiz. Bu yaşanan süreçler, özellikle Türkiye ekonomisinin finansal mimarisi açısından çok hayırlı neticeler de doğurmuştur. Türkiye'nin bugün yaşadıkları önümüzdeki dönemde çok daha güçlü bir finansal mimariyi inşa etmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır."

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ: Enflasyon ve cari açık gibi zorluklarımıza karşı her türkü gerekli politikayı oluşturmak, hükümetimizin, bakanlığımızın en esaslı görevidir. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Ama bugünden sonra çok daha güçlü bir üst lige çıkacağız diyorsuz ya, eğer üst lige çıkacaksanız önümüzdeki dönemde tüm dünya görecek ki daha güçlü bir ekonomik sistem ve mimari disiplini uygulayan bir Türkiye olacaktır. (HABER MERKEZİ)