Venezuela, parasından beş sıfırı atıyor

Ülkede bulunan petrol rezervlerine rağmen Venezuela yıllardır ekonomik kriz yaşıyor. Hükümet, krizle baş edebilmek için para birimleri 'Bolivar'dan 5 sıfır atacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela hükümeti, hiperenflasyonla mücadele etmek için, para birimi olan 'Bolivar'dan beş sıfır atmayı planlıyor. Ülkede, bir Amerikan Doları '3 milyon 500 bin Bolivar’dan işlem görüyor.

Enflasyonun hızla artmasına çare arayan Venezuela hükümeti, kendi para birimlerinden 5 sıfırın atılması kararını aldı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivar'ın bundan böyle kripto para birimi Petro'ya endeksleneceğini açıkladı.

Dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip Venezuela yıllardır ağır ekonomik krizle savaşıyor. Yolsuzluk ve kötü ekonomik yönetim sebebiyle döviz sıkıntısı çeken ülke, gıda ve zaruri ihtiyaç maddeleri ve ilaç ithal edemiyor.

ENFLASYON YIL SONUNDA 1 MİLYONA ULAŞABİLİR

Uluslararası Para Fonu, Latin Amerika ülkesindeki enflasyonun yıl sonunda yüzde 1 milyona ulaşabileceğini ve Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 18 oranında azalabileceğini duyurmuştu. Merkez bankası yıllardır Venezuela'daki hayat pahalılığı artış hızıyla, genel ekonomik durum hakkında rapor yayınlamıyor.

Ulusal para biriminden sıfırların atılması ise enflasyon oranını düşürmek için elverişli bir yöntem olarak kabul edilmiyor. Devlet Başkanı Maduro, petrol endüstrisine dayalı ekonomi politikalarının eskidiğini ve ülke ekonomisinin yeni bir temele oturtulup ithal edilen malların Venezuela'da üretilmesi gerektiğini söyledi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)