Piyasalar FED başkanına odaklandı

FED Başkanı Powell, bugün 17.00'de ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde altı aylık ekonomi ve para politikası sunumu gerçekleştirecek. Sunumun ardından Powell'ın sorulara vereceği yanıtlar kritik önemde olacak. Bu yanıtlarda ticaret savaşının bankanın faiz politikasını etkileyip etkilemeyeceğine dair ipuçları aranacağını aktaran analistler, ayrıca ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin izleneceğini belirttiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda. Powell, bugün saat 17.00'de ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde altı aylık ekonomi ve para politikası sunumu gerçekleştirecek. Sunumunun ardından soruları yanıtlayacak olan Powell'ın, dünya gündemindeki ticaret savaşlarının ekonomiye etkilerine ilişkin de görüşlerini paylaşması bekleniyor.

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel ekonomik büyümeye yönelik tahminler değişmemişti. Ancak Çin ve Avrupa'yla yaşanan gerilimin küresel ekonomiyi rayından çıkarabileceği uyarısı yapılmıştı.

Fortune'de yer alan habere göre analistler, Powell'ın sunum sonrası yapacağı soru-cevap kısmındaki açıklamaların önem taşıdığını, burada bankanın her üç ayda bir faiz artırmasının doğru olduğunu savunmasının beklendiğini bildirdi. Powell'ın açıklamalarında, ticaret savaşının bankanın faiz politikasını etkileyip etkilemeyeceğine dair ipuçları aranacağını da aktaran analistler, bugün ayrıca ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin izleneceğini ifade ettiler.

ATLANTA FED BEKLENTİYİ YÜKSELTTİ

Öte yandan Atlanta FED, yurt içi perakende satış ve kamu harcamaları verilerinin ardından ABD'nin ikinci çeyrek için GSYH büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Atlanta FED, 11 Temmuz'da yüzde 3.9 olarak açıkladığı ABD 2. çeyrek GSYH büyüme tahminini yüzde 4.5'e çıkardı.

New York FED tarafından yapılan Empire State İmalat Anketi sonuçlarına göre ise Genel İş Durumu Endeksi temmuz ayında 2.0 puan düşüşle 22.6’ya geriledi. Haziran’da sekiz ayın en yüksek düzeyine ulaşan Genel İş Durumu Endeksi verilerine göre, katılımcıların neredeyse yüzde 40’ı geçen aya göre koşulların iyileştiğini söylerken, yüzde 17’si koşulların kötüleştiğini söyledi. Gelecek iş durumu endeksi ise sekiz puan düşüşle 31.1’e geriledi.

DOLAR YATAY SEYİRDE

Haftanın ilk gününde erken işlemlerde dolar 4.85 liranın, euro 5.69 liranın ve sterlin 6.43 liranın üzerine çıktı. Dolar bu sabah ise 4.84'ten yatay seyirde açılış yaptı. Euro 5.68, gram altın ise 193 liradan işlem görüyor.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler Faiz FED