Yerli derecelendirme kuruluşu için yasal düzenleme

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sık sık eleştirilerine hedef olan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına alternatif yerel derecelendirme kuruluşu için ilk adım atıldı. BDDK, yerel derecelendirme kuruluşunun önünü açabilecek düzenlemelerin yapıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 'Derecelendirme Kuruluşlarının Yetkilendirilmesine ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliği'nde değişiklik içeren yeni yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konu yönetmelikle, derecelendirme kuruluşlarının yetkilendirilmesi, yetkilerinin geçici veya sürekli olarak kaldırılması ve derecelendirme faaliyetleri kapsamında yapılacak mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğde, bağımsızlık bölümünde yer alan maddelerde düzenleme yapıldı. Bu bölümde, 'doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 10 ve daha az paya sahip olan tüzel kişi ortaklara' bazı istisnalar verildi. Ayrıca derecelendirme kuruluşlarının piyasalarda kabul görmesine ilişkin kriterlerin belirlendiği bölümde de değişikliğe gidildi.

BDD konuya ilişkin Türkiye Bankalar Birliği'yle de görüşme yaptı.

Moody's ile S&P'ye alternatif oluşturmak amacıyla yerel kredi derecelendirme kuruluşunun önümüzdeki günlerde kurulması bekleniyor.

(HABER MERKEZİ)