Ekonomi yüzde 7.4 büyüdü, cari açık 1.7 milyar dolar artı

TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlara göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü. Nisan ayında cari açık ise beklentilerin üzerinde 1.7 milyar dolar artarak, 5.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece yıllık cari açık 57 milyar dolar seviyelerine geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.4 büyürken, önceki çeyreğe göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) büyüme hızı yüzde 2 oldu. İlk çeyrekte sanayi yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 büyüdü. Tarım sektörü ise ilk çeyrekte yüzde 4.6 büyüme kaydetti. Hanehalkı nihai tüketim harcamalarında yüzde 11 artış yaşanırken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın ilk 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,9 artarak 792 milyar 691 milyon lira olarak gerçekleşti.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 4,6, sanayi sektörünün yüzde 8,8, inşaat sektörünün ise yüzde 6,9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 10 yükseliş gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,2 artarken; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 artış gösterdi.

HANEHALKI HARCAMALARINDA YÜZDE 11 ARTIŞ

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 11 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9,7 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak  yüzde 0,5, ithalatı ise yüzde 15,6 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 18,7 ARTTI 

İşgücü ödemeleri, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,7 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 22,8 arttı.

İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı yüzde 37,8 oldu.

İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 38,8 iken bu oran 2018 yılının birinci çeyreğinde yüzde 37,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 44,1'ten yüzde 44,4'e yükseldi.

CARİ AÇIK HIZ KESMEDİ

İlk çeyrekteki yüksek büyüme rakamına ters orantılı olarak cari açık da hızla artamaya devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Cari işlemler açığı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1.7 milyar dolar artış göstererek 5.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.  Analistler cari açığın 5.3 milyar dolar olmasını bekliyorlardı.

Ekonomi üreterek değil, tüketerek büyüdüEkonomi üreterek değil, tüketerek büyüdü

Öte yandan 12 aylık cari işlemler açığı 57 milyar dolar olarak kaydedildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Söz konusu gelişmede, hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 375 milyon dolar artarak 1 milyar 474 milyon dolar olarak gerçekleşmesine rağmen, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1 milyar 817 milyon dolar artarak 5 milyar 462 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 279 milyon dolar artarak 1 milyar 489 milyon dolara yükselmesi etkili olmuştur.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 366 milyon dolar tutarında artarak 1 milyar 122 milyon dolara yükselmiştir.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 269 milyon dolar artarak 1 milyar 423 milyon dolar olmuştur."

KAYNAĞI BELİRSİZ 264 MİLYON DOLAR

Resmi rezervlerde nisanda 2.76 milyar dolar rezerv artışı gözlenirken, net hata noksan kalemi nisanda 264 milyon dolar oldu. Net hata ve noksan ocak-nisanda ise 3.8 milyar dolar olarak duyuruldu.

ERDOĞAN: OECD'DE BİRİNCİYİZ

Büyüme rakamlarıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız" dedi.

(HABER MERKEZİ)