Fitch, 25 Türk bankasını negatif izlemeye aldı

Fitch, 25 Türk bankasını negatif izlemeye aldığını açıkladı. Bankaların dış borçları 186 milyar dolara ulaştığını ve bunun 103 milyar dolarlık bölümünün 12 ay içerisinde vadesi dolan borçlardan oluştuğunu belirten Fitch, "Göstergeler artan riski yansıtıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Fitch, 25 Türk bankasını negatif izlemeye aldı. Fitch'in internet sitesinde yer alan açıklamaya göre bankaların dış borçları 186 milyar dolara ulaştı. Bunların 103 milyar doları ise 12 ay içerisinde vadesi dolan borçlardan oluşuyor.

GÖSTERGELER ARTAN RİSKİ YANSITIYOR

Bloomberg'te yer alan habere göre Fitch'en yapılan açıklamada, şu ifadeye yer verildi: "Negatif İzlemeye (RWN) alınan Türk bankalarının finansal kapasiteleri; performansları, varlık değerleri, karlılığı ve pek çok durumda likidite ve fonlama profilleri artan riski yansıtıyor. Ekonomik ve mali piyasa şartları daha da kötüye gitmezse, pek çok durum için not indirimlerinin sadece bir basamak olarak kısıtlanması olası. Negatif izlemeyi 6 ay içerisinde ortadan kaldırmayı bekliyoruz."

BANKALARIN DIŞ BORÇLARI 186 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Açıklama şöyle devam etti: "Artan fonlama maliyetleri, yavaşlayan kredi büyümesiyle, sektörün 2018'de karlılığın görece zayıflamasını bekliyoruz. Performanslar varlık değerlerinde kayda değer bir gerileme olursa, bozulma gösterebilir. Varlık değerlerindeki potansiyel bozulma bankaların varlık pozisyonlarının riskini yansıtıyor. Ancak bozulma öncesi karlar pek çok bankaya kredi kayıplarını önlemek için tampon oluşturmayı sağlıyor. Birinci çeyrek sonunda, sektörün kredi/teminat oranı yüzde 127 oldu. Bankaların dış borçları 186 milyar dolara ulaştı. Bunların 103 milyar dolarını ise 12 ay içerisinde vadesi dolan borçlar oluşturdu."

BDDK BAŞKANI: ALGI OPERASYONLARINI BOŞA ÇIKARDIK

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) Başkanı Mehmet Ali Akben, Fitch kaynaklı haberlere "Bankalarımız konjonktürel dalgalanmaya karşı kendini koruyacak yapıdadır. Türk bankacılık sektörü üzerine yapılan tüm spekülasyonlar ve algı operasyonları her daim boşa çıkarılmıştır" diyerek tepki gösterdi.