IMF'den Türkiye'ye uyarı: Yetkililerin işlerini yapmasına izin verin

IMF Başkanı Christine Lagarde, Türkiye'yi uyardı. Lagarde Merkez Bankası'nın bağımsız karar alabilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Christine Lagarde, piyasaların Türkiye'deki politikalarda tutarsızlıklar gördüğünü ve Türkiye'nin piyasaların baskısı altında olduğunu belirtti.

Bloomberg TV'de konuşan Lagarde, "Yatırımcılar TCMB'nin etki altında olduğunu gördü" dedi ve merkez bankası yetkililerinin işlerini yapmalarına izin verilmesinin gereğini savundu. IMF Başkanı, TCMB'nin bağımsızlığının önemli olduğu yönünde görüş belirtti.

"Türkiye gerçekten güçlü temellere sahip" açıklamasında bulunan Lagarde, dolardaki güçlenişin gelişen piyasaları etkileyeceğini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Londra'da İngiliz yatırımcılarla  bir araya gelmişti. Bloomberg'e konuşan Erdoğan şöyle demişti.

FT: Erdoğan Londra'da yatırımcıları endişelendirdiFT: Erdoğan Londra'da yatırımcıları endişelendirdi

"Şimdi bir defa devlet başkanısınız. Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını kime sorar? Başkana sorar. Başkana soracağına göre, bu konuda da tabii ki, para politikalarında etkin olan başkan görüntüsü vermeye mecburuz. Birilerini bu rahatsız edebilir. Ama mecburuz. Çünkü vatandaşa hesap veren devleti yönetendir.

Şu anda tabii öyle ya da böyle siz yürütmede ülkenin başısınız. Tabii ki Merkez Bankası bağımsızlığı söz konusudur. Ama Merkez Bankası da bu bağımsızlığının gereğiyle kalkıp herhalde yürütmenin başı olan başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre atacaktır. Ve ben bunun gelecek için çok isabetli adımlara atılmasına vesile olacağına inanıyorum."

Erdoğan'la görüşen yatırımcıların, "Toplantıda Türkiye Cumhurbaşkanı'nın anlattıklarına inanamadık. Dehşete düştük" yönünde açıklamalar yaptığı basına yansımıştı.

İngiliz yatırımcılar: Erdoğan'ın söylediklerine inanamadıkİngiliz yatırımcılar: Erdoğan'ın söylediklerine inanamadık