TÜSİAD: Güven veren yeni bir ekonomi anlayışına ihtiyaç var

"Ucuz para dönemi sona erdi. Ucuz ve bol para ile büyüme sağlama gibi bir seçeneğimiz artık yok. Ekonomide mucizeler yoktur, gerçekler vardır, hakikati istediğiniz gibi eğip bükemezsiniz" diyen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, güven veren yeni bir ekonomi anlayışına ihtiyaç olduğunu söyledi. Bıçak kemiğe dayanmadan önlem alınması gerektiğini söyleyen Bilecik, ayrıca hukukun her şeyin üzerinde tutulması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ekonominin temelinde bir süredir bozulma görüldüğünü belirterek, "Bir an önce ekonomimize duyulan güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyor, aksi halde ekonomimiz sert bir düzeltmeyle karşı karşıya kalacaktır" uyarısında bulundu.

TÜSİAD, 2018 yılının ilk Yüksek İstişare Konseyi Toplantısını bugün yaptı. Toplantı, TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in açılış konuşmalarıyla başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Özilhan, "Merkez Bankası tüm gerekli adımları bağımsız şekilde atabilmeli. Merkez Bankası tarafından dün yapılan müdahale herkesi bir nebze rahatlatmıştır" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen TÜSİAD Başkanı Bilecik ise özetle şunları söyledi:

ÇATINIZI GÜNEŞLİ HAVADA TAMİR ETMELİSİNİZ: Ekonomi yönetiminin bıçak kemiğe dayanmadan önlem alması gerekir. Büyüme modelimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Güven veren yeni bir ekonomi anlayışına ihtiyacımız var. Sorunları zora girdikten sonra çözmeye çalışırsanız çok daha büyük sonuçlara katlanmak zorunda kalırsanız. Çatınızı güneşli havada tamir etmelisiniz. Dün Merkez Bankası tarafından atılan adım son iki haftadır yaşanan süreçte bir miktar rahatlık sağladı.

EKONOMİ AKICI POLİTİKALARLA YÖNETİLMELİ: Bundan sonraki süreçte ekonomi yönetiminin ahenk içinde politika yapmasını bekliyoruz. Kalıcı başarıya ulaşmak için ekonominin akılcı politikalarla yönetilmesi gerekir. Ucuz para dönemi sona erdi. Ucuz ve bol para ile büyüme sağlama gibi bir seçeneğimiz artık yok.

CARİ AÇIK VE ENFLASYONLA PATİNAJ YAPIYORUZ: Yüksek büyüme ile ekonominin tekerleri hızlı dönüyor ama yüksek cari açık ve enflasyon ile patinaj yapıyoruz. Şu anda yaşadığımız durum budur. Ekonomide mucizeler yoktur, gerçekler vardır, hakikati istediğiniz gibi eğip bükemezsiniz. Ekonominin temelinde bir süredir bozulma görülüyor. Bir an önce ekonomimize duyulan güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyor, aksi halde ekonomimiz sert bir düzeltmeyle karşı karşıya kalacaktır.

REFORMLARA HIZ VERİLMELİ: MB'nin dün attığı adım bir nebze rahatlık sağlamıştır, önemli olan bundan sonraki süreçtir. Reformlara hız vermeliyiz ve zaman kaybetmemeliyiz.

KUVVETLER AYRILIĞI OLMAZSA OLMAZ: Hukuk devleti herşeyin üzerinde olmalıdır. Kuvvetler ayrılığı bir entellektüel tartışma konusu değil, çağdaş bir devletin olmazsa olmazıdır.

EKONOMİ İÇİN SORGULAMA BAŞLAR: Kural temelli, öngörülebilir politikalara dayanmadan günübirlik tedbir ve paketler, bir ülkenin ekonomisinin sürdürülebilirliğini sorgulanır hale getirir. Kurda gördüğümüz hızlı yükseliş, Türkiye ekonomisi için bu sorgulamanın başladığını gösteriyor. Bir an önce ekonomimize duyulan güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyor.

(HABER MERKEZİ)