Halka arzlarda yeni iptaller olabilir

Beymen ve DeFacto'nun halka arzının geçen hafta iptal edilmesinin ardından, Şok Marketler ve Penta Teknoloji'de de benzer bir durumla karşılaşılabileceği belirtiliyor. İptallerde, TL'deki hızlı değer kaybı ve ekonomik göstergelerdeki kriz beklentisinin etkili olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Perakende sektöründe iki halka arzın (IPO) cuma günü arka arkaya iptal edilmesi,hisse senedi piyasasında endişeleri artırdı.

Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımlar A.Ş., geçen haftalarda TL'de görülen rekor düşük seviyelerin uluslararası yatırımcıların ilgisini azaltmasıyla, cuma günü perakende şirketi markası Beymen Mağazacılık A.Ş.'nin ilk halka arzını ertelemek zorunda kaldı.

Diğer bir perakendeci olan DeFacto Perakende Ticaret A.Ş. ise sadece üç saat sonra halka arzını iptal etti. Her iki şirket de son dönemde gelişen piyasalardaki yüksek dalgalanmadan kaynaklanan düşük talebi işaret etti.

Bloomberg News'in haberine göre, diğer şirketler de yakında benzer bir durumla karşılaşabilir. Yıldız Holding A.Ş.'nin Şok Marketler Ticaret A.Ş. ve teknoloji distribütörü Penta Teknoloji'yi sırasıyla 8 – 9 Mayıs ve 10 -11 Mayıs tarihlerinde halka arz etmesi bekleniyor. Şok Marketler, IPO'dan 3.1 milyar TL (730 milyon dolar) kaynak toplamak istediğini belirtti.

ARJANTİN'DEN SONRA TÜRKİYE

ABD'de yükselen faizlerin etkisiyle gelişen piyasalara yönelik bozulan algıdan en fazla etkilenen ülke, Arjantin'den sonra Türkiye oldu. TL, 24 Haziran erken seçiminin ilan edilmesi sonrasında siyasete ilişkin endişelerle, dolar karşısında geçtiğimiz hafta yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

İstanbul merkezli Strateji Portföy fon yöneticisi Burak Çetinçeker, “Halka arzların kaderi ve başarısı zamanlama, makroekonomik koşullar ve piyasadaki atmosferle çok ilgili” dedi. Çetinçeker, söz konusu IPO'ların gelişen piyasalardan sermaye çıkışlarının arttığı ve doların güçlendiği, erken seçim öncesi bir dönemde planlandığını belirtti. Çetinçeker, “Bu şirketlerin hiçbiri bunları öngöremezdi. Kısaca, kötü şans” dedi.