Diyarbakır’da turizm canlanıyor!

Diyarbakır’da turizm sektöründe yaklaşık iki yıl süren durgunluk sona erdi. Otellerde doluluk oranı artarken TÜRSAB Bölge Temsilcisi Mehmet Akyıl, yabancı turistlerin kente gelmesi için çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da turizm sektöründe gözle görülür bir canlanma yaşanmaya başlandı. Özellikle Sur’da yaşanan olayların ardından yaklaşık 2 yıl süren bir durgunluk yaşanmıştı. Turizm sezonunun başladığı Mart ayından bu yana ise yerli turistler yoğun olarak Diyarbakır’ı tercih etti.

Kentteki otellerdeki doluluk oranı Mart ayından bu yana yüzde 80-85'lere ulaştı. Otelcilerin verdiği bilgiye göre gelen turistler daha çok bölgede yaşayan insanlardan oluşuyor.

Turlarla Diyarbakır’a gelen turistlerin yoğunlaştığına dikkat çeken bir otel çalışanı, “Ama birkaç arkadaş bir araya gelerek de Diyarbakır’ın tarihi yerlerini görmeye gelebiliyor. Van’da, Şırnak’ta çalışan memurlar da geliyor, Malatya’dan turla gelenler de var. Hem tarihi yerleri geziyorlar hem de örneğin ciğer yemeye geliyorlar” diyor.

Batı illerinden gelen insan sayısının az olduğunu belirten çalışan, “Çünkü OHAL var ve insanlar hâlâ Diyarbakır’a gelmeye çekiniyor” diyerek önümüzdeki aylar içinde Diyarbakır’a yönelik algının değişebileceğine ve Batı’dan da insanların geleceğine inandığını söylüyor.

İNANÇ TURİZMİ İÇİN HAZIRLIK

Otel görevlisinin söylediklerini TÜRSAB Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Akyıl da doğruluyor. Akyıl, “Mart ayında sezonu açıyoruz. O zamandan bu yana işletmecileri memnun edecek sayıda turist geldi kente. Otellerde Mayıs ayına kadar rezervasyonlar var. Bu son derece sevindirici bir gelişme. İki yıl boyunca çok zorlanan işletmecilerin yüzü gülmeye başladı” şeklinde konuşuyor.

16 Mayıs’ta Ramazan ayının başlayacağını hatırlatan Akyıl, bu bir ay içinde turist sayısında belli bir düşüş görülebileceğini de belirtiyor. Turistleri Ramazan ayında da Diyarbakır’a çekebilmek için çalışma başlattıklarını belirten Akyıl, “Diyarbakır inanç turizmi için de zengin bir yer. Hazreti Süleyman Türbesi Diyarbakır’dadır ve Diyarbakır nebiler şehridir. İnanç turizmiyle ilgili başlattığımız çalışmaların karşılığını önümüzdeki yıllarda alacağımıza inanıyoruz” diyor. Yaz aylarında da turistlerin Diyarbakır’a geleceğine inandıklarını ve bunun için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Mehmet Akyıl'a göre sezon başındaki hedeflere önemli oranda ulaşıldı ve yaz aylarındaki hedeflere ulaşma konusunda da sıkıntı yaşanmayacak.

HEDEF 1 MİLYON TURİST

Bu yıl Newroz kutlamaları nedeniyle de çok sayıda insanın Diyarbakır’a geldiğini söyleyen Akyıl, “Ancak önceki yıllara göre sayı daha düşüktü. Önümüzdeki yıldan başlayarak Diyarbakır Newroz’una katılım sağlamak için de çalışmalar yürüteceğiz” dedi.

Bu yılki hedeflerinin 1 milyon turistin Diyarbakır’a gelmesi olduğuna dikkat çeken Akyıl, şunları söyledi: “Zor bir süreçten geçtik ancak hedefimiz şimdi 1 milyon turistin Diyarbakır’a gelmesi. Hedefimiz büyük ama yakalanmayacak bir sayı değil. Tarihi mekanların restorasyonları bittiğinde hedefimizi 3 milyon olarak belirleyeceğiz. Çünkü Diyarbakır kültürüyle, tarihiyle, gastronomisi ile zengin bir şehirdir.”

TURİZM YAZARLARI DİYARBAKIR’A GELİYOR

Mehmet Akyıl, yabancı turistleri de Diyarbakır’a çekebilmek için 27-30 Nisan tarihlerinde, “İnsanlığın uygarlığa ilk büyük adımı: Diyarbakır” başlıklı bir etkinlik düzenleyeceklerini söyledi. Akyıl, etkinliğin ATURJET, FİJET ve Akdeniz Turizm Vakfı’nın Diyarbakır buluşması olacağına dikkat çekti. Etkinlik için Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu’ndan 25’i yurtdışından, 20’si Türkiye’den 45 gazetecinin katılacağını söyleyen Akyıl, gazetecilere Diyarbakır’ın gastronomisi ve tarihi yerleri hakkında bilgilendireceklerini vurguladı. Akyıl, “Bu etkinlikle Diyarbakır’ı yurtdışında da tanıtmaya çalışacağız” dedi.