Brexit'in ilk büyük darbesi: Unilever gitti!

1930'dan bu yana Londra ve Rotterdam olmak üzere iki merkezden yönetilen Unilever şirketi, İngiltere'deki merkezini kapatma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada "Karar Brexit ile ilgili değil" denildi ama İngiliz basını hükümetin ağır darbe aldığı görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB'den ayrılma (Brexit) kararı nedeniyle ekonomisinin olumsuz etkilenmemesini sağlamaya çalışan İngiltere'de, ülkenin en büyük şirketlerinden biri olan Unilever'den büyük bir darbe geldi. Unilever, şirket yapısında değişikliğe gittiği gerekçesiyle, 88 yıldır İngiltere'de bulunan merkezini kapatma kararı aldı.

'BREXIT İLE İLGİLİ DEĞİL' SAVUNMASI

Bugüne dek Londra ve Rotterdam merkezli olmak üzere ikili bir yapısı bulunan şirket, bu kararla sadece Hollanda'da, tek bir merkeze sahip olacak. Şirketten yapılan açıklamada, bu kararın Brexit'le ilgisi olmadığı, iç yapılanmada değişiklikten kaynaklandığı belirtildi. Şirket CEO'su Paul Polman, "Bu konu Brexit ile ilgili değil. Ünilever dünyada 190 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu ülkelerin çoğu AB üyesi değil" dedi. İngiltere'deki merkezi kapatma kararının istihdam krizi yaratmamasının sağlanacağı da savunuldu.

THE INDEPENDENT: AĞIR DARBE

Ancak İngiliz basını, Unilever'in Brexit'in resmileşmesine yaklaşık bir yıl kalan, Theresa May hükümetine ağır darbe vurduğunu yazdı. The Independent gazetesi kararı 'Brexit öncesinde İngiltere'nin Avrupalı bir iş merkezi olarak statüsüne ağır darbe' diye yorumladı.

NEDEN İKİLİ MERKEZ?

İngiltere'deki en büyük üçüncü şirket olan Unilever, Dove sabunları, Persil deterjanları ve Ben&Jerry's marka dondurma gibi, piyasa lideri ürünlerin üreticisi. Unilever 1930 yılında, Hollandalı margarin üreticisi Margarine Unie ile İngiliz sabun üreticisi Lever Kardeşler şirketlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştu. (Dış Haberler)