Gama İran'da petrokimya tesisi kuruyor

Ambargoların kalkmasının ardından Türk şirketleri İran'a enerji yatırımı yapıyor. Gama İnşaat 1 milyar 20 milyon dolarlık petrokimya tesisi kuruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, bugün yayınlanan "Gama, İran’da 1.2 milyar dolara petrokimya tesisi kuracak" başlıklı yazısında ambargoların kalkmasının ardından İran'ın yüzünü 'Batı'ya çevirdiğini yazdı. Buna göre, ülkede özellikle enerji sektöründe Türkiye'den şirketler peş peşe yatırım yapıyor. Türkiye'den yatırım yapan şirketler arasında eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın şirketi Unit International Energy, Zorlu Holding ve İnşaat ile enerji sektörlerinde faaliyet yürüten Gama bulunuyor.

ÜNAL AYSAL'DAN 4,2 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

2016’nın haziran ayında eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın şirketi Unit International Energy ile İran Enerji Bakanlığı görüşmesi olumlu sonuçlanmış ve 4.2 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, şirketin bölgeye 5 bin MW’lık bir enerji yatırımı yapacağını açıklamıştı.

HUZİSTAN'DA PETROKİMYA TESİSİ KURULUYOR

Ülker'in yazısında Gama ve İran arasında imzalanan anlaşmaya göre ise şirketin Huzistan kentinde bir petrokimya tesisi kurduğunu, 18 ay önce İran için görüşmelere başlayan Gama’nın bölgedeki en önemli projelerden birine ortak olduğunu duyuran Huzistan Valisi Gholarrıza Şerieti, petrokimya tesisinin 1.2 milyar dolara mal olacağını söyledi.