DTSO başkan adayı Kaya: Biz barıştan tarafız

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) başkanlığına aday olan Mehmet Kaya, listesinde yer alan iş insanlarıyla birlikte basın toplantısı yaptı. Siyasi partilerin sivil toplum kuruluşlarına müdahale etmesini eleştiren Kaya, "Biz, Kürt sorununun çözümünden tarafız. Biz barıştan tarafız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da nisan ayında yapılacak olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) seçimlerinde aday olacak 'Yeşil liste'nin başkan adayı Mehmet Kaya, “Biz, Kürt sorununun çözümünden tarafız” dedi.

DTSO seçimleri nedeniyle daha önce Eczacılar Odası ve DTSO Başkanlığı yapan Mehmet Kaya adaylığını açıklamak ve projelerini anlakmak için basın toplantısı yaptı. Listesinde yer alan iş insanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Kaya, "Sivil toplum kuruluşlarının en büyük handikabı siyasi yapının arka bahçesi olmak" dedi. DTSO seçimlerine siyasetin müdahalesinin zarar verdiğini belirten Kaya, şöyle dedi:

“Şu andaki seçim çalışmalarında merkezi anlamda siyasetin müdahalesini çok fazla hissetmiyoruz ama yerel bazı siyasilerin seçimlere müdahalesi net bir şekilde ortadır. Diyarbakır’ın yapısal dönüşüme ihtiyacı vardır. Temsiliyeti tek merkezli odaktan çıkararak sanayi odası, kadın meclisi, iş konseyi gibi yapıları kurarak kentin yönetimini tamamen birlikte yapacağımız bir yapısal dönüşümün ilk adımlarını atacağız. Sadece merkezi hükümetin açıkladığı teşvik paketlerle değil, yerel ayaklarının da hazır olmasıyla gelişebilecektir” dedi.

Eski Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kaya: Sermaye göçü başladıEski Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kaya: Sermaye göçü başladı

‘İŞ İNSANI ÇÖZÜMÜN TARAFI OLMUŞSA BARIŞ DAHA HIZLI YOL ALMIŞTIR’

Ortadoğu’da barışın sağlanması, Kürt sorunun eşitlikçi ve özgürlükçü çözümü konusunda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın en önemli aktör olmak zorunda olduğunu söyleyen Mehmet Kaya, şöyle konuştu:

“Bölgede ekonomiyi geliştirmek, yoksulluğu önlemek sonlandırmak istiyorsak savaşın da sonlanması için gerek Ortadoğu’da barışın sağlanmasında gerekse de Türkiye’de Kürt sorunun demokratik ve özgürlükçü temelde çözümüne katkı sunan en önemli aktör haline gelmek zorundayız. Savaşın sonlanması ile ilgili çalışmayı önümüze koymamız gerekir. Dünyadaki çatışmalarda hangi ülkede iş insanı çözümün tarafı olmuşsa barış daha hızlı yol almıştır. Bunu görmek gerekir. Evet DTSO’nun ekonomiyi önceleyen, barışı da aynı oranda bölgede önceleyen bir yapısının olması gerektiğine inanıyoruz. Biz bağımsızız, ama tarafsız değiliz. Biz Diyarbakır’dan tarafız. Biz, Kürt sorununun çözümünden tarafız. Biz barıştan tarafız.”

SİYASİ PARTİLER ZİYARET EDİLMEDİ

Kaya, 15 sivil toplum kuruluşu  ile görüşerek listelerini oluşturduklarını belirterek şunları söyledi: “Herkese bu kapı açıktır. Siyaset ve siyasi yapıların Ticaret ve Sanayi Odasını yönetmesinin kente ne kadar zarar verdiğini gördük. Bundan ders almamız gerekiyor. Siyasi partileri bu nedenle ziyaret etmeme kararı aldık. Yerel ve merkezi anlamda, siyasi partilerin müdahalesine izin vermeyeceğiz."

DTSO Başkanı Ahmet Sayar: Siyasal kriz iki tarafı da olumsuz etkilerDTSO Başkanı Ahmet Sayar: Siyasal kriz iki tarafı da olumsuz etkiler

SURİYE’NİN KÜRT BÖLGESİNE YATIRIM

Kaya, şöyle devam etti: "Türkiye’de ilk defa tamamıyla kadınlardan oluşan bir kadın meclisi oluşturacağız. Bu, TOBB için de örnek teşkil edecektir. Kentte yapılacak her çalışmada, dökülecek her asfaltta TSO olacaktır. Her taşın altına elimizi koyacağız. Bölgemizde güç birliği için anonim şirketi kurup, sermayeleri bir araya getireceğiz."

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yaşadığı krize de değinen Kaya, şunları söyledi: “Ama bölgede en fazla ihracat Irak’ın Kürdistan bölgesine yapıldı. Irak Kürt Yönetimi Bölgesi ve Suriye’nin Kürt bölgesine yatırım yapmalarının önünü açacağız. Diyarbakır’da ve bölgede çok büyük ihtiyaç olan bir özel üniversite kurma çalışması başlatacağız.”